Annons
Kultur

12 000 ville se film ensam i fyren

Film • Publicerad 24 januari 2021
12|000 personer var sugna på att isoleras i Pater Noster under Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
12|000 personer var sugna på att isoleras i Pater Noster under Göteborgs filmfestival. Arkivbild.Foto: Erik Nissen Johansen

12 000 personer. Så många personer, från flera olika länder, ansökte om att isoleras i fyren Pater Noster under Göteborgs filmfestival.

Det var i början av januari som festivalen, som i år genomförs digitalt, annonserade efter en person som ville isoleras i fyren på den karga och vindpinade ön Hamneskär i Bohuslän för att frossa film. Den tillfälliga biografen ute i havet kallas "The isolated cinema" och är enligt festivalledningen ett sätt att möjliggöra helt smittsäkra festivalvisningar, men också ett försök att bearbeta hur pandemin förändrat publikens förhållningssätt till film.

Annons

Festivalen bjöd in ett urval av de sökande till intervjuer och tester. Den slutgiltiga Pater Noster-besökaren är nu utvald och involverad i praktiska förberedelser. Personen presenteras på festivalens hemsida den 30 januari och därefter kan man följa hens upplevelser genom en videodagbok.

Göteborgs filmfestival äger rum den 29 januari–8 februari.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons