GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

12-årings dagbok om Ukrainakriget ges ut

Litteratur • Publicerad 22 juni 2022
Jeva Skalietska förde dagbok under sin flykt från Ukraina. Nu ges dagboken ut i bokform. Pressbild.
Jeva Skalietska förde dagbok under sin flykt från Ukraina. Nu ges dagboken ut i bokform. Pressbild.Foto: Irina Skalietska/AP/TT

Tolvåriga Jeva Skalietska bodde i Charkiv i östra Ukraina när Ryssland inledde sitt storskaliga anfallskrig mot landet i februari. Nu ges hennes ögonvittnesskildring i dagboksform ut av det amerikanska förlaget Union Square  & Co.

"Alla vet vad ordet 'krig' betyder, men nästan ingen vet vad ordet faktiskt innebär. Jag vill att världen ska få veta vad vi har upplevt", säger Jeva Skalietska i ett uttalande.

Hennes dagbok har fått titeln "Ni vet inte vad krig är: En ukrainsk flickas dagbok". Den tar sin början 12 februari i år, två veckor innan de första bomberna föll över Charkiv. Skalietska bodde då med sin mormor, som hon växt upp med efter att föräldrarna separerade tidigt.

De flydde från Charkiv via Ungern och har nu fått asyl i Irland, i förhoppningen om att en dag kunna återvända hem, uppger förlaget. En del av vinsten från bokförsäljningen går till organisationer som hjälper ukrainska flyktingar.

"Ni vet inte vad krig är: En ukrainsk flickas dagbok" ges ut på engelska 25 oktober.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.