Annons

15 lyckliga stipendiater till nya stipendiet

På en vecka lyckades festivalchef Jan Lundgren samla ihop inte mindre än 150 000 kronor till jazzens nya, ja, pinfärska stipendium: Ystad Sweden Jazz Festival Award - ”Next generation”.
JAZZFESTIVAL • Publicerad 1 augusti 2020
Tio av 15 pristagare för Ystads jazz festivals första Next Generation-stipendium. Olle Dernevik, John Venkiah, Simon Petersson, Sven-Eric Lundeqvist, Johnny Åman, Kristoffer Rostedt, Cornelia Nilsson, Karolina Almgren, Johanna Jarl och Mimi Terris ”utpekade av Jan Lundgren.
Tio av 15 pristagare för Ystads jazz festivals första Next Generation-stipendium. Olle Dernevik, John Venkiah, Simon Petersson, Sven-Eric Lundeqvist, Johnny Åman, Kristoffer Rostedt, Cornelia Nilsson, Karolina Almgren, Johanna Jarl och Mimi Terris ”utpekade av Jan Lundgren.Foto: Henric Tiselius

— Idén kom snabbt och vi verkställde det lika bra, förklarar Jan Lundgren när han under lördagskvällen mötte tio av de femton pristagarna i Ystad för utdelning.

— Vi är själva väldigt överraskade att få ihop så mycket, konstaterar festivalgeneral Thomas Lantz glatt när han, Jan Lundgren och Mitt i Syds Susanne Rydén valde att dela ut 15 (!) stipendier á 10 000 kronor till unga, professionella jazzmusiker.

Annons

En av de gladaste visste inte om att han själv skulle bidra till sitt eget stipendium. Under lördagskvällens extrainsatta midnattskonsert (och festivalens avslutande), där alla intäkter går till stipendiefonden, spelade också basisten Johnny Åman.

— När de ringde och frågade om jag kunde tänka mig att spela för ett stipendium till jazzmusiker som förlorat inkomster nu, så tänkte jag absolut, välgörenhet kan vara bra, konstaterar kontrabasisten. Men då visste jag förstås inte att jag skulle få vara med och samla in pengar till mig själv, skrattar Johnny Åman. Men det här kan jag säga betyder jättemycket för oss alla 15.

Johnny Åman, Malmöbaserad jazzbasist, en av pristagarna för Ystads Jazzfestivals nya stipendium.
Johnny Åman, Malmöbaserad jazzbasist, en av pristagarna för Ystads Jazzfestivals nya stipendium.Foto: Henric Tiselius

Själv har han inte haft mindre än hela tre konserter under årets Jazzfestival på schemat.

— Jo, det kan ju onekligen låta mycket och är mycket, med tanke på att det väl är 23 konserter totalt. Och kul! Men det har blivit desto tommare i schemat dessförinnan. Jag spelar väl i en 10-15 konstellationer, men det har — precis som för så många — varit helt dött länge nu.

Så kunde i alla fall ett nytt stipendium sprida glädje för ett gäng unga jazzmusiker, redan innan den stipendiegrundande Midnattskonserten.

Ystad Sweden Jazz Festival Award - ”Next Generation”

Pristagare 2020.

Sven-Erik Lundeqvist - piano

Stina Andersdotter - bas

Karolina Almgren - saxofon

Simon Peterson - bas

Johnny Åman - bas

Måns Persson - gitarr

Cornelia Nilsson - trummor

John Venkiah - piano

Jens Persson - saxofon

Kristoffer Rostedt - trummor

Olle Dernevik - trummor

Björn Ingelstam - trumpet

Anne Marte Eggen - bas

Mimi Terris - sång

Johanna Jarl - sång

Henric TiseliusSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons