Annons
Kultur

A36 – från Partille med kärlek

På mindre än ett år har A36 etablerat sig som en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska hiphop-himlen.
Nu är hans singel "Samma gamla vanliga" på väg att bli en av sommarens stora hitlåtar.
Musik • Publicerad 7 juli 2021
A36 singel "Samma gamla vanliga" är listetta i Sverige och spås bli sommarens stora hitlåt.
A36 singel "Samma gamla vanliga" är listetta i Sverige och spås bli sommarens stora hitlåt.Foto: Johan Jeppsson/TT
"Jag tror att det är enkelt för någon utifrån att ta till sig min musik. Det är gunget, det är flowet, beatet – allt sitter på plats", säger A36 om att hans musik har fått fans utanför Sveriges gränser.
"Jag tror att det är enkelt för någon utifrån att ta till sig min musik. Det är gunget, det är flowet, beatet – allt sitter på plats", säger A36 om att hans musik har fått fans utanför Sveriges gränser.Foto: Johan Jeppsson/TT

Det var inte så länge sedan som A36 levde vad han kallar för "ett normalt liv" – vakna, jobba, träffa vänner (skölj, upprepa).

Men samma grupp vänner som har följt den musikälskande Partillebon sedan barndomen peppade också honom till att bryta det upprepande mönstret. De sporrade honom till att släppa en låt som han snickrat på vid sidan av vardagstillvaron.

Annons

Låten heter "Alien", släpptes förra sommaren, och förändrade allting. Vrid fram klockan ett år, till i dag, och A36 toppar i skrivande stund den svenska singellistan med vad som spås bli årets stora sommarhit: "Samma gamla vanliga".

Nyligen delades låten av fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på Instagram, och frågan är om det inte är ännu större än listplaceringen för den fotbollstokige rapparen som strösslar sina texter med referenser till spelare som Romelu Lukaku och N'Golo Kanté.

Men en sak är säker: A36 har tagit över ljudvågorna, och frågar du honom känns det helt rätt.

– Jag har alltid älskat musik, att teckna, och att spela fotboll. Men min pappa brukade säga "allting du någonsin brann för gav du upp för ett vanligt jobb och för att softa med grabbarna", säger han.

– Nu när jag satsar på musiken är båda mina föräldrar stolta. Jag tror de har förstått att det här är rätt för mig. Och mina vänner betyder lika mycket för mig som min familj. De var anledningen till att jag började ta musiken på allvar. Det var de som sade "gör något av din talang".

"Gunget, flowet, beatet"

I A36 värld är dansgolvet aldrig långt borta. Det är en av anledningarna till att han har fått uppmärksamhet utanför Sveriges gränser. Basen och A36 melodiska leverans skapar en konstant framåtrörelse. Den som inte förstår kan gunga med.

Därför befolkas kommentarsfälten under videon till "Samma gamla vanliga" av personer som skriver saker i stil med "Jag begriper inte ett ord, men det här är tungt" på engelska.

Rapparen ser paralleller till sig själv. En av hans stora inspirationskällor är den franske hiphopartisten Jul.

– Jag tror att det är enkelt för någon utifrån att ta till sig min musik. Det är gunget, det är flowet, beatet – allt sitter på plats, säger han.

– Det är som för mig. Jag lyssnar mycket på fransk musik. Jag förstår inte texterna men jag älskar gunget. Det känns stort att jag har nått ut internationellt. Jag skulle inte säga att det är på värsta nivån, men ändå.

"Kan vända jättefort"

Annons

"Samma gamla vanliga" är ett budskap, både till fansen och till människorna som står A36 närmast, om att han inte tänker låta den hastiga framgången stiga honom åt huvudet.

Människors minnen är korta, årstider kommer och går – och konkurrensen om den kollektiva uppmärksamheten är stenhård.

– Jag vet att saker kan vända jättefort. Ena dagen kan du vara nummer ett, nästa dag bortglömd. Därför försöker jag hålla fokus och intala mig själv att jag har mycket mer att ge, för det har jag, säger han.

Men just nu njuter han av utsikten från toppen. Att "Samma gamla vanliga" skulle bli en sådan succé kunde han inte föreställa sig. Att det är en bra låt, det visste han däremot i samma stund som hans närmaste krets fick höra den.

– Jag lyssnar inte så mycket på vad folk säger, jag kollar mer på ansiktsuttryck. Det är en mer genuin reaktion. När "droppet" kom såg jag mina vänners blick och bestämde mig ganska snabbt för att det här skulle bli mitt nästa släpp.

Fakta: A36

Född 1995 i Partille.

Heter egentligen Geivar Hasado Shlaimon.

Slog igenom med debutsingeln "Alien" i fjol. Har därefter släppt låtarna "Alé alé", "Ego", Tamaka" och "Samma gamla vanliga".

Senare i sommar kommer nästa släpp:

"Videon vi har planerat till den låten ska vara utöver det vanliga. Det kommer att hända något i låten som kommer att väcka mångas uppmärksamhet, för jag tror inte att det har gjorts innan", säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons