Annons
Kultur

Abba-gitarristen Lasse Wellander död

Musikern Lasse Wellander har gått bort, meddelar hans familj på Facebook. Wellander, flitigt anlitad studioräv och Abba-gitarrist, blev 70 år gammal.
Musik • Publicerad 9 april 2023
Lasse Wellander på scen 2007. Arkivbild.
Lasse Wellander på scen 2007. Arkivbild.Foto: Karin Törnblom/TT

Familjen skriver att Wellander var sjuk i cancer och att han gick bort tidigt på långfredagen, omgiven av sina närmaste.

"Du var en fantastisk musiker och ödmjuk som få, men framför allt var du en underbar make, pappa, bror, farbror och farfar", skriver familjen.

Annons

Det Wellander främst är känd för är sitt mångåriga samarbete med Abba, som han spelade med både i studio och på turné från 1970-talets storhetsperiod till 2021 års återkomst "Voyage". Samarbetet med Björn Ulvaeus och Benny Andersson sträckte sig även till musikalerna "Chess" och "Kristina från Duvemåla".

När "Mamma Mia!" blev biofilm 2007 var Wellander med och spelade in bakgrundsmusik till filmens soundtrack.

Schaffer: "Helt fantastisk"

Gitarristkollegan Janne Schaffer, som även han har spelat med Abba, minns Lasse Wellander på Facebook. Där skriver han att "ännu en sträng har tystnat".

"Du var helt fantastisk både som gitarrist och människa. Jag kommer att minnas din värme och dina varma toner och idag tänker jag på din familj. Du kommer alltid att finnas", skriver Schaffer, som bland annat spelade med Wellander i Stockholm All Stars.

Wellander föddes 1952 i byn Skrekarhyttan mellan Nora och Karlskoga och inledde sin karriär i den Peps Persson-ledda gruppen Blues Quality redan som 16-åring, efter ett slumpartat möte.

Det var när han var på väg till en klubb i Örebro 1968 som en bil plötsligt stannade till och rutan vevades ned, har Wellander tidigare berättat för TT. Ut lutade sig Peps Persson och frågade om vägen till samma klubb – sedan dröjde det inte länge innan Wellander tagit plats som gruppens nya gitarrist.

Spelat med artisteliten

Några år senare, 1970, var Wellander med och grundade rockgruppen Nature med Mats Ronander. Nature agerade kompband åt bland andra Pugh Rogefeldt, Ted Gärdestad och Ulf Lundell.

Han har även spelat med Björn Skifs rockgrupp Zkiffz, Robert Wells "Rhapsody in rock"-turnéer och Povel Ramel, för att nämna några.

Han har gett ut flera soloalbum, men är främst känd för sina många samarbeten både som musiker och producent med stora delar av den svenska artisteliten – från Lill-Babs till Vikingarna. Totalt rör det sig om tusentals inspelningar genom åren.

TT har varit i kontakt med Wellanders sambo som via sms hänvisar till inlägget på Facebook.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons