Annons
Kultur

Alltför långsam deckardebut av Gertrud Hellbrand

Gertrud Hellbrand har övergått till kriminalgenren. Fortfarande lika bra på att teckna personporträtt men hon har svårare med det kriminella, enligt recensenten Bengt Eriksson.
Bokrecension • Publicerad 3 juli 2021
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Gertrud Hellbrand.
Gertrud Hellbrand.Foto: PETER HOLGERSSON AB
Landsbygdsdeckare

Dragoner

Författare: Gertrud Hellbrand

Förlag: HarperCollins

Titeln syftar på målningen ”Skånska dragoner rida till bad”. En mindre kopia av den finns på hästgården i Östergötland kring vilken Gertrud Hellbrands debutdeckare utspelar sig.

Hon har gett ut flera tidigare romaner. Det framgår av deckaren ”Dragoner”. Hellbrand kan skriva och berätta, särskilt bra är hon på att teckna personporträtt. Samtliga beskrivs, ord för ord, mening för mening, så de blir levande människor.

Annons

Mira Westman återvänder till barndomsbyn Hedsbro för att sköta om morfars stuga. Han föll och slog ihjäl sig. (Och eftersom det här är en deckare, så…) Nu har stallpojken Ville, hennes syssling, försvunnit. Varför? Vad hände? Mira återser också ungdomskärleken Adam.

Gertrud Hellbrands problem är det kriminella. Dramatiken och spänningen. Det går alltför långsamt och händer för lite. ”Dragoner” blir inte mer än som en upptakt – ja, ett förord – till de kommande titlarna i ”Östgötasviten”.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons