Annons
Kultur

Amanda Knox rasar över filmen "Stillwater"

Amerikanskan Amanda Knox, som först dömdes och sedan frikändes från mord i Italien, rasar över filmen "Stillwater", som tagit inspiration från hennes historia. Regissören utmålar henne som skyldig, menar Knox.
Film • Publicerad 1 augusti 2021
Amerikanska Amanda Knox håller tal på Modena universitet i Italien 2019. Knox dömdes för mordet på sin brittiska rumskamrat i Italien och tillbringade fyra år i fängelse, men friades 2015 från alla anklagelser. Nu har en film inspirerad av hennes historia rört upp starka känslor. Arkivbild.
Amerikanska Amanda Knox håller tal på Modena universitet i Italien 2019. Knox dömdes för mordet på sin brittiska rumskamrat i Italien och tillbringade fyra år i fängelse, men friades 2015 från alla anklagelser. Nu har en film inspirerad av hennes historia rört upp starka känslor. Arkivbild.Foto: Antonio Calanni/AP

Amanda Knox, i dag 34, var utbytesstudent Italien och dömdes för mordet på sin brittiska rumskamrat. Hon tillbringade fyra år i fängelse men efter överklagan friades hon 2015 från alla anklagelser.

Filmen "Stillwater" regisserad av Tom McCarthy (som vann en Oscar för "Spotlight") med Matt Damon i en av huvudrollerna, inspirerades av den sanna historien.

Annons

Knox har nu skrivit en essä för Medium.com där hon anklagar filmens regissör för att utnyttja hennes namn i marknadsföringen av filmen, som Knox menar utmålar henne som skyldig, skriver Indiewire.

"Genom att fiktionalisera bort min oskuld, min totala brist på medverkan och genom att radera roller som myndigheterna spelade i mitt felaktiga domslut, förstärker McCarthy bilden av mig som en skyldig och opålitlig person. Med Matt Damons stjärnglans kommer de profitera ordentligt på den här fiktionaliseringen som kommer att lämna publiken undrande om den riktiga Amanda var involverad", skriver Knox.

Innan Knox uttalande har McCarthy sagt att han endast inspirerats av bitar av Knox historia, en ung amerikansk kvinna som hamnar i fängelse i ett främmande land, och att filmen fiktionaliserat resten av berättelsen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons