Amerikansk debut slår hål på myten om den lyckliga horan

I debutromanen ”Nattvarelser” tecknar Leila Mottley en bild av svarta kvinnors utsatthet i dagens USA. Det är en brutal men fängslande skildring som dröjer sig kvar.
Litteratur • Publicerad 18 mars 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Roman

Nattvarelser

Författare: Leila Mottley

Översättare: Amanda Svensson

Förlag: Norstedts

Leila Mottley gjorde succé med debuten ”Nattvarelser”.
Leila Mottley gjorde succé med debuten ”Nattvarelser”.Foto: Norstedts förlag

”Nattvarelser” handlar om 17-åriga Kiara som lämnats vind för våg i ett nedgånget lägenhetskomplex i Oakland, Kalifornien. Hennes pappa är död och hennes mamma sitter på anstalt. Kiaras storebror Marcus har släppt allt ansvar för att försöka slå igenom som rapartist. Kvar är Kiara och en hyreshöjning som hon inte har en aning om hur hon ska klara av.

Vad gör en svart, ung och fattig flicka som inte lyckas få ett jobb, men som måste försörja sig? Det finns inte många alternativ tillgängliga. Efter ett missförstånd där Kiara misstas för en prostituerad hamnar hon på gatan. Inom kort befinner hon sig i en bottenlös nedåtgående spiral där de som egentligen ska skydda henne, polisen, föräldrar, storasyskon, i själva verket är roten till hennes problem.

”Leila Mottley är en av USA:s mest lovande unga författarskap och den yngsta som någonsin nominerats till Bookerpriset.”

Leila Mottley slår verkligen hål på myten om den lyckliga horan. Kiara blir våldtagen, förnedrad och slagen. Hon intalar sig att det bara är något som händer kroppen. Det är bara hud. Bara sex. Men det som händer kroppen händer även jaget. Det går inte att hålla ifrån sig i längden.

Leila Mottley är en av USA:s mest lovande unga författarskap och den yngsta som någonsin nominerats till Bookerpriset. Boken är baserad på verkliga händelser, Mottley vill säga något om samhället samtidigt som hon skildrar det från insidan. Ibland blir det för tvära kast mellan poetiskt och bildrikt inåtblickande och nyktert redogörande. Men något i hennes berättarstil gör boken svår att lägga från sig, hon har en egen röst och ett brännande ämne att skriva om. Genom sin bok lyfter hon fram svarta kvinnors utsatthet och deras osynlighet i protester mot institutionaliserat våld.

Leila Mottley - ”Nattvarelser”
Leila Mottley - ”Nattvarelser”
Cecilia Köljing
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.