Annons
Kultur

Amy Deasismont får årets Widerberg-stipendium

Skådespelaren, sångerskan och numera manusförfattaren Amy Deasismont är 2021 års mottagare av Bo Widerberg-stipendiet.
Film • Publicerad 7 augusti 2021
Amy Deasismont debuterade som manusförfattare tidigare i år med tv-serien "Thunder in my heart”. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Deasismont får stipendiet för sitt arbete med tv-serien "Thunder in my heart". Den uppmärksammade serien är hennes debut som manusförfattare.

"Precis som Bo Widerberg förmedlar årets stipendiat en stark känsla av närvaro och pulserande liv i sin modiga, filmiska debut. I en långt ifrån tillrättalagd värld bär karaktärerna på någon slags skam och agerar inte alltid moraliskt rätt. Det framstår dock att filmskaparen älskar sina karaktärer, även när de uppträder som mörkast", lyder motiveringen.

Annons

Dramakomedin kretsar kring Sigge (Deasismont) och vännerna Antonia och Sam, som spelas av Julia Lyskova Juhlin och Alexander Abdallah. "Thunder in my heart" hade premiär på Viaplay i maj och har beskrivits som en serie om sex, kärlek och vuxenblivande. Deasismont har tidigare berättat att hon började skriva på historien redan 2015.

– Det är en märklig tid i livet. Jag tror att många har en bild av hur det ska vara när man blir vuxen, det är ju det stora målet när man är barn. Och sedan när man väl hamnar där så känns det inte som man trodde. Jag ville skriva om det och om en frigörelseprocess, att ta makten över sitt eget liv, sade Amy Deasismont i en intervju med TT i våras.

Stipendiet på 40 000 kronor delades ut under Lilla filmfestivalen i Båstad.

Bo Widerberg-stipendiet instiftades 1997 på initiativ av filmskaparen Stefan Jarl och den ideella föreningen Film i Båstad. Det delas ut varje år till en filmare som verkar i Widerbergs anda. Tidigare stipendiater är bland andra Gabriela Pichler, Fanni Metelius och Axel Petersén.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons