Annons
Kultur

Anklagelser om jäv vid upphandling på Filmhuset

Film • Publicerad 17 april 2023
Svenska Filminstitutets kaféverksamhet har upphandlats på ett sätt som bryter mot jävsreglerna, visar en granskning. Arkivbild.
Svenska Filminstitutets kaféverksamhet har upphandlats på ett sätt som bryter mot jävsreglerna, visar en granskning. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Svenska Filminstitutet säger upp bolaget som driver kaféverksamhet i Filmhuset efter en extern granskning som visar att upphandlingen brutit mot jävsreglerna.

Granskningen visar att det "fanns personliga kopplingar mellan å ena sidan personer i Filminstitutets dåvarande ledning och styrelse och å andra sidan anlitad upphandlingskonsult och ledande personer i det företag som vann upphandlingen", skriver Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Annons

Dagens Nyheter begärde för en månad sedan ut uppgifter om granskningen och fick då avslag. Senare lämnades den ut, med maskade personuppgifter.

Ekonomichefen på Filminstitutet, Jonas Westberg, säger till tidningen att det är graverande uppgifter som har framkommit angående upphandlingen samt tidigare ledning och styrelse – men att granskningen visar att inget brott har begåtts.

Upphandlingen av kaféverksamheten gjordes 2020 och sedan dess har Filminstitutet fått ny vd och styrelseordförande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons