Annons
Kultur

Anthony Hopkins: Vi borde uppskatta vad vi har

I april i år vann Anthony Hopkins sin andra Oscarstatyett.
Det är 30 år efter den första som han fick för klassikern "När lammen tystnar".
Film • Publicerad 17 augusti 2021
Anthony Hopkins i "The father". Pressbild.Foto: Adam Hinton/Sony
Olivia Colman och Anthony Hopkins i "The father". Pressbild.Foto: Sean Gleason/Sony
Anthony Hopkins. Arkivbild.Foto: Alexandre Meneghini/AP/TT

Den här gången belönades skådespelarlegendaren för den hyllade rollen som en dement man i dramat "The father".

– Om någon vill ge mig ett pris så är jag tacksam och artig, men samtidigt som det är viktigt är det inte viktigt, säger han till TT i ett zoom-samtal och fortsätter:

Annons

– En dag så betyder det ingenting. Vi kommer alla att vara döda. Och om någon hyllar mig eller kritiserar mig så är det okej, det har inget med mig att göra. Jag gör mitt jobb.

Demens och förvirring

Och detta jobb har gjort honom till en av vår tids mest uppskattade skådespelare, med rader av klassiska filmer på sitt cv. Numera bor han i Los Angeles, men den nu äntligen Sverigeaktuella "The father" spelades in i England. Filmen, som bygger på en uppmärksammad pjäs, skildrar huvudpersonens tilltagande demens och förvirring ur dennes synvinkel. Filmen fokuserar på relationen med mannens dotter, spelad av Olivia Colman och Olivia Williams (inte så underligt som det låter, det är en del av mannens förvirring).

Att förlora kontakten med sig själv är en stor tragedi, säger Hopkins.

– Det liknar den värld vi har levt i nu under pandemin. Inga mänskliga kontakter, vi ska vara isolerade, det kommer att ta åratal att reparera detta.

"Fantastiskt liv"

83-årige Hopkins konstaterar att han själv har haft "ett fantastiskt liv", och att "The father" har fått honom att i större utsträckning "utvärdera hur vi använder våra liv till korkade dumheter":

– Vi borde alla gå samman och reparera det som gått sönder. Det sägs att vi människor är så smarta. Det stämmer inte. Vi är inte smarta. Min katt vet inte att han ska dö. Men vi har blivit välsignade med att kunna tänka och veta, ändå ägnar vi oss åt vidrigheter. Vi borde uppskatta vad vi har, säger han.

Någon särskild research inför inspelningen gjorde han inte denna gång.

– Man tänker inte på det, man gör sitt jobb. Det låter kanske lite avvisande, men det är det inte. Jag gör jobbet. Om det sedan blir bra eller inte, det är inget jag tänker på. Man kan aldrig förutsäga om en film kommer att gå bra eller floppa. Hade jag kunnat det hade jag jobbat med marknadsföring i stället, säger han.

Fakta: Anthony Hopkins

Ålder: 83.

Bor: Los Angeles.

Familj: Hustrun Stella Arroyave, ett barn.

Yrke: Skådespelare. Vunnit två Oscars.

Tidigare filmer i urval: "En bro för mycket", "Magic", "Elefantmannen", "The Bounty", "Skräckens timmar", "När lammen tystnar", "Howards End", "Dracula", "Återstoden av dagen", "Shadowlands", "Nixon", "Hannibal", "Röd drake", "Alla kungens män", "The wolfman", "Thor", "Hitchcock".

Aktuell med: "The father".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons