Annons
Kultur

Äntligen fick Jon Fosse Bragepriset

Litteratur • Publicerad 28 november 2021
Jon Fosse har äntligen fått Bragepriset i skönlitteratur.
Jon Fosse har äntligen fått Bragepriset i skönlitteratur.Foto: Annika Byrde/NTB

30 år efter att han fick sin första nominering har den norske författaren och dramatiken Jon Fosse äntligen fått Bragepriset i skönlitteratur. Priset är den norska motsvarigheten till Augustpriset och Jon Fosse fick det för boken "Ett nytt namn", den sista boken i hans sjubandsserie "Septologin" vars första del kommit på svenska i höst och fått strålande kritik.

Juryn till Bragepriset konstaterar att "texten bärs fram av ordknapphet, omtagningar och ständiga skiften i tid och plats, utan en enda punkt". Författaren förlänger på det sättet närvaron enligt juryn som tillstår att "det kan tidvis vara krävande för läsaren", uppger NRK.

Annons

Den ständigt Nobelpristippade Fosse har tidigare fått ta emot Brageprisets särskilda hederspris. Nu fick han för första gången priset för ett bestämt verk.

– Detta kan ses som tröst till alla som är nominerade och inte har fått priset. Håll ut, så får du det! säger Fosse till NRK.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons