Annons
Kultur

Applåder när La Scala öppnade

De 500 i publiken applåderade och bravo-ropen ekade över La Scala när operan i Milano på måndagskvällen slog upp portarna för sin första konsert på ett halvår.
Opera • Publicerad 11 maj 2021
Publiken är hänvisad till balkongerna när La Scala i Milano öppnar igen efter sex månaders pandemistängt.
Publiken är hänvisad till balkongerna när La Scala i Milano öppnar igen efter sex månaders pandemistängt.Foto: Claudio Furlan/AP/TT

Publiken fick under premiärkvällen höra en rad stycken ur verk av Giuseppe Verdi, Richard Wagner och många andra innan ridån föll och den norska sopranen Lise Davidsen fick en fem minuters stående ovation.

Men det var lång ifrån en vanlig kväll på operan. Publiken fick handsprit i stället för champagne och för att verksamheten ska vara så säker som möjligt har orkestern tagit över platserna på parkett medan den reducerade publiken under nuvarande regler är hänvisad till balkongerna.

Annons

Dirigenten Riccardo Chailly, hela orkestern och den lilla publiken – 500 mot normala 2 000 – bar alla munskydd. Bara sångarna och musikerna med blåsinstrument var maskbefriade, de senare hölls avskilda från övriga med plexiglas.

Efter applåderna bjöds publiken, på plats och via direktsändning i en av Rais radiokanaler, på ett extranummer – "Fångarnas kör" ur Verdis "Nabbuco". Samma stycke uppfördes även när La Scala öppnade efter andra världskriget, på en dag när 75 år före måndagens återöppnande.

– La Scala är Milanos klocka, det var vi 1946 och är det även i dag. Det viktiga för kulturen är nu att öppna igen och att inte behöva stänga igen, sade Lombardiets regionpresident Attilio Fontana till La Repubblica, på plats inne i La Scala.

Operan har varit stängd under sex månader på grund av pandemin, som slagit hårt också mot La Scalas anställda. Operan har haft 144 fall av covid-19 varav 64 i kören.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons