Annons
Kultur

Årets festival i Cannes liknar ingen annan

Coronapandemin gjorde att den anrika franska filmfesten flyttades från en varm maj till en stekhet juli. Försiktighetsåtgärderna för att smittan inte ska spridas bland festivalens besökare är många.
Film • Publicerad 5 juli 2021
Årets filmfestival i Cannes i Frankrike liknar ingen annan. Kommer det att bli sedvanlig trängsel vid galapremiärerna, eller kommer man att behöva hålla smittsäkert avstånd? Det återstår att se. Arkivbild.
Årets filmfestival i Cannes i Frankrike liknar ingen annan. Kommer det att bli sedvanlig trängsel vid galapremiärerna, eller kommer man att behöva hålla smittsäkert avstånd? Det återstår att se. Arkivbild.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

En bit från festivalpalatset finns ett tält för PCR-tester, där de besökare som inte är fullvaccinerade måste testa sig var 48:e timme. Munskydd på gäller så fort man går inomhus, även när man ser på film.

– Vi arrangerar festivalen för konstnärerna, pressen, publiken och för staden Cannes. Vi hoppas att allt kommer att gå bra, säger festivalbossen Thierry Fremaut när han möter pressen.

Pariserhjul för turisterna

Annons

Det klassiska hotellet Carlton är stängt för renovering och omges nu av ett stort grått plank. Eftersom marknaden, det vill säga försäljning och köp av filmer, är mycket begränsad i år, har man inte byggt upp det som brukar kallas" The international village", där olika länder och organisationer har sina kontor.

I stället har man rest ett stort pariserhjul – något för stadens alla turister, vilka är betydligt fler än de som befinner sig i Cannes för se på film och göra intervjuer.

Det är sagt att många internationella filmcelebriteter kommer att besöka Cannes även i år. Hur det blir med den saken återstår att se. Pandemin gör som bekant att inreseregler snabbt kan ändras.

På listan över kändisar som sägs dyka upp i Cannes finns bland andra Adam Driver, Marion Cotillard, Sean Penn, Kathryn Winnick, Wes Anderson, Bill Murray, Tilda Swinton, Lea Seydoux, Jeffrey Wright, Adrian Brody, Jane Birkin, Charlotte Gainsbourgh, Todd Haynes, Matt Damon, Abigail Breslin, Paul Verhoeven, Noomi Rapace, Cathrine Deneuve, Juliette Binoche, Tim Roth och Vicky Krieps.

Trängsel vid röda mattan?

De två sistnämnda spelar huvudrollerna i den franska svenskättlingen Mia Hansen-Löwes film "Bergman island". Filmen är en av flertalet samproduktioner som svenska bolag är delaktiga i detta år. Andra samproduktioner är norrmannen Joachim Triers film "Världens värsta människa" och "Clara Sola", en samproduktion mellan Sverige och Costa Rica, regisserad av Nathalie Álvarez Mesén

– Utbudet av filmer att välja mellan har varit extraordinärt. Det är nästan två års produktion som vi har tittat på. Och några filmer som var uttagna till förra året ville vänta till i år, säger Thierry Fremaux.

Hur det kommer att se ut vid röda mattan inför en galavisning vet vi inte förrän på tisdag kväll, då den franske regissören Leo Carax film "Anette" visas. Kommer det att vara sedvanlig trängsel, eller kommer man att försöka få någon form av distansering att fungera?

Filmfestivalen i Cannes

Den 74:e filmfestivalen i Cannes äger i år rum den 6–17 juli. Festivalen kräver inte vaccinationer, men däremot munskydd och godkända PCR-tester (kan ersättas av vaccinationsbevis) av alla besökare på festivalen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons