Annons
Kultur

Artisten Jesse Malin förlamad efter stroke

Artisten Jesse Malin är förlamad från midjan och nedåt efter en stroke i ryggraden i maj.
– Det har varit de jobbigaste sex veckorna jag upplevt, säger han till Rolling Stone.
Nöje • Publicerad 15 juni 2023
Jesse Malin på Sverigebesök 2007. Nu har artisten drabbats av en stroke i ryggraden och är förlamad. Arkivbild.
Jesse Malin på Sverigebesök 2007. Nu har artisten drabbats av en stroke i ryggraden och är förlamad. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det var under en middag på en restaurang i New York den 4 maj som Jesse Malin plötsligt kände av en brännande smärta i ländryggen som sedan spred sig genom kroppen. Plötsligt kollapsade han och föll till golvet, oförmögen att ställa sig upp. Sedan dess har han varit förlamad och inte kunnat gå. Trots flera operationer.

"Vill gråta"

Artisten fördes till sjukhus och befinner sig sedan den 18 maj på ett behandlingshem i New York. Framtidsprognosen är oklar. Jesse Malin vet inte när eller om han blir återställd.

Annons

– Det har varit jobbigt att höra läkarnas dom och det finns stunder under dagen då man vill gråta och är rädd. Men jag säger till mig själv att jag ska klara det här. Jag ska bli återställd, säger Jesse Malin till Rolling Stone.

Samlar in pengar

Behandlingen kommer att bli dyr och likt många andra artister och musiker i USA saknar Jesse Malin heltäckande sjukvårdsförsäkring och går miste om intäkter efter att ha fått ställa in sin kommande turné. Därför har hans manager startat en insamling till förmån för artisten. Och nu vill han berätta vad som har drabbat honom.

– Även om jag verkligen tror att det här är något tillfälligt, så kommer jag inte att gå ut härifrån i en läderjacka och med en käpp till en bar. Det kommer att krävas mycket hårt jobb och mycket tid i rullstol, säger han.

56-årige Jesse Malin har kallats för "hardcore-trubadur" och jämförts med artister som Johnny Thunders och Bruce Springsteen. Malin spelade med flera rockband på New York-scenen under 1990-talet innan han debuterade som soloartist med albumet "The fine art of self destruction" 2002, producerat av Ryan Adams.

Det har blivit sammanlagt nio album, det senaste "Sad och beautiful world" kom 2021. Jesse Malin har varit en flitig Sverigebesökare och spelade senast här i mars i år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons