Annons
Kultur

Artister kräver slut på festivaltrakasserier

Musik • Publicerad 14 augusti 2021
Mabel är en av de artister som kräver ett stopp för sexuella trakasserier under konserter och festivaler. Arkivbild.
Mabel är en av de artister som kräver ett stopp för sexuella trakasserier under konserter och festivaler. Arkivbild.Foto: Danny Moloshok/AP/TT

En ny brittisk undersökning visar att mer än 40 procent av kvinnorna under 40 år har blivit sexuellt trakasserade under en konsert eller festival, skriver The Guardian. Nu kräver artister som Sophie Ellis Bextor och svensk-brittiska Mabel ett stopp för övergreppen.

Statistiken förvånar inte Claire Barnett, chef för jämställdhetsorganisationen UN Women UK.

Annons

– Men det är inte okej att kvinnor hela tiden ska behöva oroa sig för sin säkerhet på festivaler, att alltid behöva försäkra sig om att de har mobilladdare på sig så att de kan ringa någon om de känner sig otrygga, säger hon till tidningen.

Undersökningen är gjord av organisationen Safe Spaces Now. I ett upprop som Sophie Ellis Bextor och Mabel har undertecknat konstateras det att livemusiken snart kan bli tillgänglig för besökare igen på samma sätt som före coronapandemin. Men då måste man komma ihåg att arenor och festivalplatser "alltför ofta är osäkra platser för kvinnor, flickor och andra som är marginaliserade på grund av sitt kön", poängterar artisterna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons