Annons
Kultur

Bafta: "The Power of the Dog" bästa film

Science fiction-dramat "Dune" vann fem av sina elva nomineringar på den brittiska Bafta-galan. Men priset för bästa film gick till västern-filmen "The Power of the Dog".
Film • Publicerad 13 mars 2022
Den brittiske skådespelaren Benedict Cumberbatch anländer till Bafta-galan med sin fru Sophie Hunter.
Den brittiske skådespelaren Benedict Cumberbatch anländer till Bafta-galan med sin fru Sophie Hunter.Foto: Vianney Le Caer/AP/TT

Efter fjolårets digitala ceremoni hölls årets Bafta-gala, ledd av den australiska skådespelaren och komikern Rebel Wilson, i konserthuset Royal Albert Hall i London. Galan inleddes med ett uttalande till stöd för Ukraina.

– Vi står i solidaritet med dem som modigt kämpar för sitt land och vi delar deras hopp om en återgång till fred, inledde Krishnendu Majumdar, ordförande för den brittiska filmakademin, enligt AP.

Annons

Priset för årets bästa film vann Jane Campions "The power of the dog", ett västerndrama som handlar om två män och en kvinna i det vidsträckta Montana. Campion blev också den tredje kvinnan hittills att ta hem priset som bästa regissör.

Filmens huvudrollsinnehavare, den brittiske skådespelaren Benedict Cumberbatch, fick dock se sig slagen i kategorin bästa manliga huvudroll, där Will Smith vann sin första Bafta för "King Richard". Joanna Scanlan tog hem priset för bästa kvinnliga huvudroll i "After love".

"Dune" var med sina elva nomineringar den film som hade flest vinstchanser på den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan. Science fiction-dramat tog hem priser i fem kategorier, bland annat för Greig Frasers foto samt bästa specialeffekter och bästa originalmusik av Hans Zimmer.

Fakta: Vinnarna på Bafta-galan

Bästa film: "The Power of the Dog"

Bästa icke engelskspråkiga film: "Drive My Car"

Bästa regissör: Jane Campion för "The Power of the Dog"

Bästa manliga huvudroll: Will Smith i "King Richard"

Bästa kvinnliga huvudroll: Joanna Scanlan i "After love"

Bästa originalmanus: Paul Thomas Anderson för "Licorice Pizza"

Bästa foto: "Dune"

Bästa animerade film: Encanto

Bästa manliga biroll: Troy Kotsur i "Coda"

Bästa kvinnliga biroll: Ariana DeBose i "West Side Story"

Bästa brittiska film: "Belfast"

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons