Annons
Kultur

Bajs-skandal på tysk opera

Marco Goecke, balettchef vid statsoperan i Hannover, var så missnöjd med en recension att han smetade hundbajs i kritikerns ansikte.
Kultur • Publicerad 13 februari 2023
Statsoperan i Hannover, där Marco Goecke varit balettchef.Foto: Julian Stratenschulte/DPA/AP/TT

Wiebke Hüster gillade inte Goeckes uppsättning "In The Dutch Mountains". Hon avskydde den till och med. I Frankfurter Allgemeine Zeitung skrev Hüster att "Du kommer omväxlande att bli galen och dödas av tristess medan du tittar" om verket.

Den svidande kritiken gjorde, enligt Goecke, att operan tappade abonnenter och han hotade därför att porta Hüster från Operan.

Annons

Men under premiären av Goeckes senaste uppsättning, "Glaube – Liebe – Hoffnung" fanns hon ändå i publiken.

I en paus gick den rosenrasande Goecke, med sin tax i släptåg, fram till journalisten, uttryckte ilska över hennes recension och tryckte en påse hundbajs i hennes ansikte.

Händelsen är polisanmäld och har skapat många rubriker i Tyskland.

Det tyska journalistförbundet menar att tilltaget är en attack på pressfriheten och kulturminister Falko Mohrs kallar det för "fullständigt oacceptabelt".

Goecke själv tar inte avstånd från det inträffade. Han säger att han först försökt prata med Hüster, men att hennes attityd fick bägaren att rinna över.

– Hon har också kastat skit på mig i flera år, säger han till tyska public service-bolaget NDR.

Statsoperan har stängt av Goecke tills vidare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons