Annons
Kultur

"Beatlemania" blir konst utifrån McCartney

Kultur • Publicerad 9 april 2023
Beatles gör sitt första framträdande på "The Ed Sullivan Show", i USA 1964 och kickar i gång "Beatlemania," som nu blir konst. Arkivbild.
Beatles gör sitt första framträdande på "The Ed Sullivan Show", i USA 1964 och kickar i gång "Beatlemania," som nu blir konst. Arkivbild.Foto: Dan Grossi AP/TT

I sommar ställer Beatles-grundaren Paul McCartney ut ett antal av sina egna bilder från tidigt 60-tal på konstmuseet National Portrait Gallery i London, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.

Det engelska popbandet slog igenom i början på 60-talet. Konstutställningen skildrar hur bandmedlemmarna själva upplevde "Beatlemania", ett begrepp som pressen skapade för att förklara manin – fans som skrek och svimmade – som uppstod vid bandets konsertframträdanden, skriver musiksajten Pitchfork.

Utställningen öppnar i juni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons