Annons
Kultur

Beatles "Help" var Lennons rop på hjälp

The Beatles "Help" hade en verklighetsnära text. I en ny intervju vittnar Paul McCartney om hur den legendariska låten var John Lennons riktiga rop på hjälp.
Musik • Publicerad 6 december 2020
John Lennon och Paul McCartney 1965. Arkivbild.
John Lennon och Paul McCartney 1965. Arkivbild.Foto: AP/TT

Beatles klassiska låt "Help" speglade egentligen John Lennons verkliga mående. Det säger Paul McCartney i en intervju i The Sunday Times där han bland annat pratar om hur Beatlesmedlemmarna mådde dåligt i olika perioder under gruppens storhetstid.

– Det var många grejer vi var tvungna att ta oss igenom, och man pratade inte om psykisk ohälsa på den tiden. För fyra killar var det något man snarare skämtade om än tog på allvar. Och att skämta om det var samma sak som att gömma sig från det, säger han.

Insåg i efterhand

Annons

"Help" släpptes 1965 och skrevs i huvudsak av Lennon. Först efter att singeln släppts insåg McCartney att Lennon inte mådde bra.

– Du vet, John skrev "Help! I need somebody", och jag tänkte att det bara var en låt. Men det visade sig att den var ett rop på hjälp, säger han.

John Lennon vittnade själv i en intervju i Playboy 1980 att han hade svårt att hantera The Beatles framgångar och att han "undermedvetet ropade på hjälp".

Paul McCartney säger till Sunday Times att även han gick igenom något liknande, främst efter att The Beatles splittrats 1970.

– Vi gick allihop igenom perioder då vi inte var så lyckliga som vi ville vara, säger han och tar bland annat upp Ringo Starrs tidigare alkoholproblem som exempel.

Virtuell John

Paul McCartney, som senare i december släpper albumet "McCartney III", berättar också att han fortfarande vänder sig till vännen John Lennon när han skriver musik.

– När jag skriver en låt tänker jag ofta: "Ok John, jag bollar över det här till dig – vilken ska vara nästa textrad?". Så jag har som en virtuell John som jag kan använda.

John Lennon sköts ihjäl utanför sin bostad i New York i den 8 december 1980.

Fakta: "Help"

"Help" gavs ut 1965 och fanns med på albumet med samma namn som var soundtrack till Beatlesfilmen, också den med samma namn.

Låten låg etta på både USA- och Englandslistan. Den nominerades till fyra Grammys.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons