GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Becketts hemliga bröllop blir festivaltema

Samuel Beckett gifte sig i Folkestone, England, 1961. Arkivbild.
Samuel Beckett gifte sig i Folkestone, England, 1961. Arkivbild.
Foto: Louis Monier

Samuel Becketts hemliga bröllop i Folkestone, Kent, blir ett huvudnummer på årets upplaga av Folkestones litteraturfestival 4–13 juni. För 60 år sedan begav sig Samuel Beckett till Folkestone för att gifta sig med sin partner sedan många år, Suzanne Déchevaux-Dumesnil. Bröllopet ägde rum i England för att frun skulle kunna ärva rättigheterna till hans verk.

Vigseln var en hemlig ceremoni som nu blir till en multimedial festivalhändelse där Beckett vistelse gestaltas genom nyskrivna monologer, skriver The Guardian.

Beckett, som skrev in sig under sitt mellannamn Barclay på hotellet som han bodde på under vistelsen i Folkestone, hade vid den här tiden en relation med ytterligare en kvinna – Barbara Bray, översättare på BBC. Det hemliga bröllopet var också nära att bli avslöjat av en reporter från Daily Express.

På årets litteraturfestival i Folkestone kan besökarna gå i Becketts fotspår där de får ta del av filmade och nyskrivna monologer skrivna utifrån de personer som Beckett kommer i kontakt med.

Årets festival tar också upp andra teman, exempelvis rasism, miljö och teknik.

Läs mer