Annons
Kultur

Bergman och Abba i "svenska" Cannesfilmen

Årets mest svenska film i Cannes i år är – fransk. Danskättade fransyskan Mia Hansen-Løve tävlar med ”Bergman Island”, ett drama som helt och hållet är inspelat på Fårö.
Film • Publicerad 12 juli 2021
"Bergman Island" har haft världspremiär i Cannes. Från vänster: Tim Roth, regissören Mia Hansen-Løve, Vicky Krieps, Anders Danielsen Lie och Hampus Nordenson.
"Bergman Island" har haft världspremiär i Cannes. Från vänster: Tim Roth, regissören Mia Hansen-Løve, Vicky Krieps, Anders Danielsen Lie och Hampus Nordenson.Foto: Brynn Anderson/AP
"Första gången jag besökte Fårö kände jag att här ville jag göra en film", säger regissören Mia Hansen-Løve. Nu är hon i Cannes med sin tävlingsfilm "Bergman Island".
"Första gången jag besökte Fårö kände jag att här ville jag göra en film", säger regissören Mia Hansen-Løve. Nu är hon i Cannes med sin tävlingsfilm "Bergman Island".Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP
Tony (Tim Roth) är en en hyllad regissör som bjuds in till Fårö under Bergmanveckan. Med sig har han sin fru Chris (Vicky Krieps) som hoppas få inspiration till sitt eget filmmanus i "Bergman Island". Pressbild.
Tony (Tim Roth) är en en hyllad regissör som bjuds in till Fårö under Bergmanveckan. Med sig har han sin fru Chris (Vicky Krieps) som hoppas få inspiration till sitt eget filmmanus i "Bergman Island". Pressbild.Foto: Triart films

– Det är inte på något sätt meningen att det ska påminna om Ingmar Bergmans filmer. Det vore det värsta som kunde hända. Jag försöker alltid finna mitt eget språk, säger regissören på en presskonferens.

I filmen möter vi filmskaparna Chris (Vicky Krieps) och Tony (Tim Roth) som ska tillbringa några veckor på Fårö, både för att visa hans nya film och för att skriva nya manus.

Annons

De besöker Bergmans hus och hans biograf, Tony åker på en Bergman-safari och Chris möter en ung Fåröbo som visar henne de platser den officiella rundturen inte visar.

"Handlar inte om mig"

"Bergman Island" innehåller också en film i filmen när Mia Hansen-Løve bildsätter det manus Chris jobbar med, en kärlekshistoria som också utspelas på Fårö.

– Första gången jag besökte Fårö kände jag att här ville jag göra en film. Nu är det många som tror att den handlar om mig och min förra partner (regissören Olivier Assayas, reds anm). Det gör den inte, säger hon och fortsätter:

– Alla mina filmer är personliga, och det går alltid att hitta det som stämmer överens med mitt liv. Men här är det väldigt lite. Jag skrev manuset när jag bodde ensam på ön, och jag skrev med en känsla av tillfredsställelse och lätthet.

"Inget att lära ut"

”Bergman Island” balanserar mellan att totalt dyrka Ingmar Bergman och att kritisera honom. Ryktet om hans grymhet och faktumet att han nio barn med sex olika kvinnor kommer upp på presskonferensen, och Mia Hansen-Løve säger:

– Vi talade mycket om detta. Kan man separera konstnären från det han gör? Jag skrev inte manuset för att kommentera detta, filmen har inget budskap, inget att lära ut. Det är en fråga som det är oerhört svårt att svara på. Är konstnären och det han gör två helt olika saker? Jag vet inte, säger hon och lägger till:

– Om jag hade känt honom hade jag kunnat ha en moralisk aspekt. Det är möjligt att han var grym. Jag kan ändå uppskatta hans filmer.

Fårö - en inspiration

Hon säger att det säregna landskapet på Fårö var en stor inspiration.

– Jag upptäckte ön, jag kände en frihet där. Bergmans ö är annorlunda, han tacklade sina demoner. Jag ville att filmen skulle inspireras av det som jag hade upplevt.

I en positiv recension av filmen i branschtidningen Variety görs en poäng av att Ingmar ”mästaren i dysterhet” Bergman och Abba, världsmästarna på gladpop, (”The winner takes it all” finns med i filmen) kommer från samma land och det undras om detta säger något om den svenska folksjälen.

Annons

När TT ber Mia Hansen-Løve att kommentera skrattar hon och säger:

– Du är från Sverige, det måste väl du veta själv.

Fakta: Mia Hansen-Løve

Ålder: 40.

Bor: Paris

Familj: En dotter med ex-partnern Olivier Assayas.

Yrke: Manusförfattare, regissör.

Tidigare filmer i urval: "Min ungdoms kärlek" (2011), "Eden" (2014), "Dagen efter denna" (2016).

Aktuell: Tävlar i Cannes med "Bergman Island".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons