Annons
Kultur

Berömt bibliotek plockas ned – bok för bok

Litteratur • Publicerad 8 januari 2022
Biblioteket i Trinity College ska renoveras och alla böcker flyttas därför. Arkivbild.
Biblioteket i Trinity College ska renoveras och alla böcker flyttas därför. Arkivbild.Foto: Pawel Flato/TT

Ett av världens mest berömda bibliotek – i anrika Trinity College i Dublin – ska restaureras. Det innebär att 750 000 böcker, många av dem unika och sköra handskrifter, måste flyttas. Hela processen beräknas ta fem år och kosta motsvarande 927 miljoner kronor, skriver The Guardian.

"Det långa rummet" i Trinity College är en av de mest fotograferade bibliotekssalarna i världen och har besökts av internationella storheter som drottning Elizabeth, Joe Biden och Emmanuel Macron. I biblioteket finns bland annat den rikt illuminerade "Book of Kells", en avskrift av evangelierna på latin från 800-talet.

En del av böckerna i biblioteket är så sköra att de bara håller ihop med hjälp av tygband. Varje bok måste nu undersökas, dammas av, dammsugas och repareras, om det behövs. Med ordinarie personalstyrka skulle det ta fem år enbart för att rengöra alla volymer i biblioteket, hävdar Helen Shenton, bibliotekarie och arkivarie på Trinity College.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons