GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bibliotek i Malmö får romskt uppdrag

Kultur • Publicerad 19 januari 2023
Biblioteken i Malmö blir resursbibliotek med uppdrag att stärka den romska minoritetens språk och litteratur. Arkivbild från Malmö stadsbibliotek.
Biblioteken i Malmö blir resursbibliotek med uppdrag att stärka den romska minoritetens språk och litteratur. Arkivbild från Malmö stadsbibliotek.Foto: Johan Nilsson/TT

Biblioteken i Malmö får ett nationellt ansvar för att stärka den romska minoritetens språk och litteratur. Uppdraget kommer från Kungliga biblioteket som utser Malmöbiblioteken till resursbibliotek. Sedan tidigare finns resursbibliotek för de andra nationella minoritetsspråken – finska, jiddisch, meänkieli och samiska.

"Biblioteken i Malmö är redan igång med en stor satsning på romsk litteratur, tre av våra bibliotek har romska läsambassader och vi har ett bra och nära samarbete med romska organisationer och föreningar, så vi är oerhört glada och väl förberedda", säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson i ett pressmeddelande.

Litteratur för barn och unga är en prioriterad fråga för resursbiblioteket. I uppdraget ingår också att vara ett stöd för andra folkbibliotek i romska frågor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.