Annons
Kultur

Biblioteken öppnar igen

Kultur • Publicerad 11 januari 2021
Malmö stadsbibliotek har öppet för ett begränsat antal besökare. Arkivbild.
Malmö stadsbibliotek har öppet för ett begränsat antal besökare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De flesta bibliotek kommer att vara öppna till den 24 januari. Det berättar Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening för SVT. Före jul meddelande Folkhälsomyndigheten att restriktionerna skärpts och att biblioteken, som beskrevs som "en icke-nödvändig verksamhet", skulle stänga.

Men rekommendationen stred mot bibliotekslagen som slår fast att biblioteken är en samhällsviktig verksamhet. Folkhälsomyndigheterna tog bort sin skrivning på hemsidan och lämnade till kommunerna att avgöra när man skulle öppna igen.

– Många bibliotek är redan öppna igen och de allra flesta kommer att öppna innan den 24 januari. Många bibliotekschefer har fått arga mejl av invånare som inte förstår varför biblioteken har stängt, säger Karin Linder till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons