GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Billy Bragg är relevant – men saknar udden

Den politiska provokatören Billy Bragg har kanske inte samma udd som 63-åring, men är ändå relevant fortfarande. Britten blandar känslomättade ballader med puttrande standardpop på sitt tionde album.
Skivrecension • Publicerad 14 oktober 2021 • Uppdaterad 14 oktober 2021
Billy Bragg visar att han är precis lika relevant som 63-åring som när han slog igenom som 23-åring.
Billy Bragg visar att han är precis lika relevant som 63-åring som när han slog igenom som 23-åring.
Foto: Murdo Macleod
Rock

Billy Bragg

Album: The Million Things That Never Happened

Skivbolag: Cooking vinyl/Playground

Barking-bråkstaken Billy Bragg har varit en lika nödvändig samhällskritiker som briljant låtskrivare i nästan 40 år. Om han inte varit musiker, så hade han förmodligen gjort kometkarriär inom Labour-partiet i England. Bragg är i princip lika relevant idag, två år innan pensionsåldern, som när han slog igenom som 23-åring med “New England”.

Men Bragg skriver inte bara politiska pop-pamfletter som en nutida Woody Guthrie, utan lättar lika mycket på hjärtat i oblyga och gripande kärleksskildringar. Äldre låtar som “A lovers sing”, “The marriage” och “You make me brave” är lika ömsinta, empatifyllda och romantiska som de mest agitatoriska låtarna är tankeväckande och skarpsinniga.

Nya skivan var alltid tänkt att släppas i år, men en världspandemi satte allting på spel. “The million things that never happened” handlar inte om pandemin i sig, men obalansen i världen fick utgöra bakgrunden. Ett tema kring livet i stort blev viktigare. Skivan kan snarare verka på ett universellt plan om att återgå till en normal vardag, att aldrig tappa tron och att hålla fast vid våra ideal.

Bragg har själv kallat låten “I will be your shield” albumets hjärta och själ. Att ge lyssnaren en känslomässig och psykologisk sköld utifrån gemensamma erfarenhet. En fin tanke. Sångaren har en förmåga att omvända något lite banalt till något som går rakt in i hjärtat. Och han har rätt - låten är skivans mest gripande stund. In the battles against your demons, I will be your shield.

Tionde albumet ‘The million things that never happened” är inget musikalisk mästerverk, men Bragg fortsätter att stå vid barrikaderna och deklamera sin besvikelse över Brexit, Englands knapphänta hantering av pandemin och hur arbetarklassen förpassas. Gott så.

Vuxen softrock blandas upp med kontemplativa ballader. Det är ett stabilt album, men besitter inte tyngden från Wilco-skivorna eller udden från förr. Oavsett om detta inte tillhör någon av hans bästa stunder, så behöver världen någon som engelsmannen. I en värld fylld av flimrande upplevelseappar, ett hysteriskt tempo och hipsters står Bragg stadigt som få.

Fotnot: Skivan släpps 29 oktober.

Fredrik SöderlundSkicka e-post
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.