GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Biografi om John Donne prisas

Litteratur • Publicerad 19 november 2022

Poeten John Donne borde lyftas fram som litterärt geni i samma utsträckning som Shakespeare – det argumenterar en ny biografi som har tilldelats Storbritanniens främsta pris i genren sakprosa, Baillie Gifford Prize.

Katherine Rundell fick förutom äran cirka 600 000 kronor för biografin om Donne: “Super-Infinite: the transformations of John Donne”. Hon tänker ge bort prissumman till en grupp flyktingar och till organisationer som arbetar mot klimatförändringarna, inspirerad av Donnes dikt med den berömda raden "ingen människa är en ö".

Boken tog henne tio år att skriva och Rundell hoppas att den ska få läsare att "bryta sig in i Donnes dikter" – för att det inuti dem finns guld. Enligt juryn argumenterar boken för att Donne är "en författare som vi alla bör läsa för det han skriver om kärlek, sex och död".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.