Annons
Kultur

Blizzards HR-chef slutar också

Speljätten Blizzards globala HR-chef Jesse Meschuk har lämnat företaget. Beskedet kommer efter att det står klart att studiochefen J Allen Brack har lämnat sitt uppdrag mitt under den kris som skakar det amerikanska spelbolaget.
Spel • Publicerad 4 augusti 2021
Flera toppnamn lämnar speljätten Activision Blizzard. Arkivbild.
Flera toppnamn lämnar speljätten Activision Blizzard. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Enligt en granskning av Axios uppger flera anställda att just HR-avdelningarna har varit en del av den problematik som har lett till att Activision Blizzard, där Blizzard är en av tre huvudavdelningar, stämts.

Krisen började med anklagelser om sexuella trakasserier, som efter en lång utredning i juli ledde fram till en stämningsansökan. Flera personer vittnar till Axios om att HR-avdelningarna inte tagit anmälningar om missförhållnden på allvar.

Annons

Stämningsansökan innehåller åtskilliga vittnesmål som talar om en företagskultur där kvinnliga och icke-vita anställda fått sämre lön och utsatts för trakasserier. Manliga chefer och andra anställda anklagas för har spelat tv-spel och druckit sig fulla.

Enligt anställda som Axios pratat med har anmälningar tonats ned, bortförklarats med att det rört sig om skämt och anställda ska ha varnats för att ta striden mot inflytelserika personer inom företaget.

Efter att stämningen lämnats in har ett öppet brev från 800 anställda publicerats. I brevet kräver de förändringar och bättre arbetsvillkor, vilket i sin tur har lett till omfattande protester utanför bolagets lokaler i Kalifornien.

J Allen Brack ersätts av Jen Oneal och Mike Ybarra. Activision Blizzard uppger för Axios att man kommer att utreda alla fall av missförhållanden som kommer till bolagets kännedom.

Fakta: Activision Blizzard

Amerikanska speljätten Activision Blizzard har nästan 10 000 anställda.

Bolaget består av tre större segment. Det rör sig om Activision – som utvecklar "Call of duty", Blizzard – som bland annat gör "World of warcraft", samt King – som gör mobilspelet "Candy crush".

Huvudkontoret finns i Santa Monica i Kalifornien. Bolaget har också kontor i Irvine i samma delstat, New York, Wisconsin, London, Barcelona och Stockholm.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons