GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bokstölden kan ha anmälts tidigare

August Strindbergs försvunna anteckningsbok kan ha polisanmälts vid ett tidigare tillfälle. Enligt Anders Bessier, säkerhetschef på Kungliga biblioteket är det osannolikt att boken har försvunnit nyligen.
Litteratur • Publicerad 19 juli 2022
Strindbergs försvunna anteckningsbok dök upp hos auktionshuset Sotheby's förra veckan. Arkivbild.
Strindbergs försvunna anteckningsbok dök upp hos auktionshuset Sotheby's förra veckan. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson / TT
Anders Bessier, säkerhetschef på Kungliga biblioteket. Pressbild.
Anders Bessier, säkerhetschef på Kungliga biblioteket. Pressbild.Foto: Jens Östman/Kungliga Biblioteket

På måndagen uppmärksammade Dagens Nyheter att en anteckningsbok som tillhört August Strindberg låg ute för auktion via auktionshuset Sotheby's i London.

Anteckningsboken sågs senast på Kungliga biblioteket på 1970-talet. Nu har KB polisanmält stölden och anteckningsboken är borttagen från auktionen.

TT: Varför har ni inte polisanmält tidigare?

– Vi vet inte om det här är polisanmält tidigare, det skedde på 70-talet och vi har inga registratorer på plats just nu som har tillgång till de gamla arkiven. Polisen gallrar ju också bland äldre ärenden, säger Katarina Amcoff, kommunikatör på KB.

Anteckningsboken innehåller namn, adresser och teckningar, nedtecknade mellan 1893 och 1895, när Strindberg bland annat befann sig i Tyskland och Paris. Materialet var inte katalogiserat, vilket kan ha bidragit till att försvinnandet inte har uppmärksammats vid någon av bibliotekets regelbundna inventeringar.

– Allt pliktmaterial som kommer in katalogiseras, sedan finns det massvis av donationer och annat som vi arbetar av efterhand. Det här är gammalt material och jag kan inte svara på varför just den här inte var katalogiserad, säger Anders Bessier, säkerhetschef på KB.

Gömdes i en hylla

I artikeln i DN säger Strindbergsforskaren Göran Söderström att anteckningsboken gömdes undan bakom andra böcker i KB:s hyllor. Enligt Anders Bessier vore ett liknande förfarande inte möjligt i dag.

– I dag är det i princip omöjligt att gömma material i en bokhylla. Om man vill titta på gamla, värdefulla samlingar som är känsliga får man kvittera ut materialet och sitta i specialläsesalen där det finns en vakt. Alla personarkiv, handskrifter och liknande får bara lånas ut i specialläsesalen.

Kungliga biblioteket upprättade en anmälan om grov stöld efter att ha blivit uppmärksammade på auktionen av två privatpersoner.

TT: Skulle ni ha upptäckt anteckningsboken annars?

– I det här fallet var det privatpersoner som uppmärksammade det, som jag förstår det. Men vi har bevakning på alla stora auktionssidor och skannar dem hela tiden för att se att ingenting läggs ut till försäljning, säger Anders Bessier.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.