Annons
Kultur

"Bolibompa" satsar på nytt: Förstår kritiken

"Bolibompa" flyttar fokus från linjär tv till Play och skippar den gamla inramningen. Det har väckt starka känslor hos tittarna – och deras föräldrar.
– Det kan vara känsligt med förändringar – särskilt under småbarnsåren, säger "Bolibompa"-producenten Erik Norwald.
Tv • Publicerad 10 februari 2023
SVT:s långkörare "Bolibompa" förändras i grunden.
SVT:s långkörare "Bolibompa" förändras i grunden.Foto: Fredrik Persson/TT
Harriet Lindgren och Cecilia Olin spelar in "Drakens dansskola" i en studio hos SVT.
Harriet Lindgren och Cecilia Olin spelar in "Drakens dansskola" i en studio hos SVT.Foto: Fredrik Persson/TT
Erik Norwald säger att efterfrågan på program med "Bolibompa"-draken är stor.
Erik Norwald säger att efterfrågan på program med "Bolibompa"-draken är stor.Foto: Fredrik Persson/TT

Inne i SVT:s studio 1 i Stockholm lyser bakgrundsdekoren klargul. Elvaåriga Harriet Lindgren gör sig redo för att instruera "Bolibompa"-draken i dansen till Crazy Frogs "Axel F".

– Först kör vi bil. Sedan trampar vi på gaspedalen åtta gånger, säger hon och demonstrerar dansstegen.

Annons

I "Drakens dansskola" blandas årets Melodifestivallåtar med barn-evergreens som just "Axel F". Några danssteg lärs ut i varje avsnitt och syftet är att uppmuntra tittarna till rörelse. Draken, som spelas av Cecilia Olin, pustar ut efter inspelningen av det korta – men fysiskt intensiva – avsnittet.

– Dräkten och framför allt huvudet blir så varmt. Jag har både batteri och monitor där inne, så det är ganska trångt och svettigt, säger hon.

Många reagerade

När förändringarna och SVT:s planer för "Bolibompa" presenterades var det många föräldrar som sparkade bakut, inte minst i sociala medier.

Sedan årsskiftet finns inte längre den inramning av det halvtimmeslånga potpurri av olika barnprogram som ingått i SVT:s utbud sedan många år. "Bolibompaklubben", där draken introducerade de olika programmen, har lagts ned och i stället satsar man på fler egna produktioner – med draken i olika roller.

– Jag förstår kritiken, det är många som hänger upp sin vardagsrutin kring "Bolibompa" och ser det som sitt sätt att kunna få en halvtimmes kurerat innehåll. Förändringen lät som en nedläggning, vilket det inte alls handlar om. Vi kan göra ett större och bredare utbud när man inte är låst vid ett halvtimmesformat, säger producenten Erik Norwald.

Redaktionen bakom "Bolibompa" gjorde ett gediget researcharbete innan de tog beslutet. Erik Norwald berättar att man kontinuerligt är ute på förskolor och träffar barn i målgruppen samtidigt som man ser vad som funkar på SVT Play och i "Bolibompa"-appen.

– "Draken följer med" och "Bolibompafamiljen" strömmas mycket och då gör vi fler säsonger. Innehållsmässigt blir det inte så stor skillnad, vi har haft dansskola och pyssel även tidigare. Nu paketerar vi det på ett lite annat sätt, eftersom vi ser att tittningen i linjär tv sjunker medan den online ökar, säger Erik Norwald.

Bland de nya serierna finns "Bolibutiken", "Bolibompisarna" och "Draken och känslorna" – de flesta är fem till sju minuter långa. Målet är att kunna göra fler serier när man inte längre behöver lägga tid på att rama in den dagliga halvtimmen tänkt för tv.

– Vi har i flera år fått höra att alla vill ha mer av "Bolibompa"-draken. Med de resurserna vi har mäktade vi inte med att göra mer drake, så det självklara beslutet blev att göra mer med draken anpassat för Play-tjänsten.

"Trygg plats"

Dansskolan och pysselverkstaden använder sig av barn i åldern 9–12, som tillsammans med draken hittar på aktiviteter. Harriet Lindgren har tidigare varit med i "Bolibompa"-klubben och är numera van vid att interagera med skådespelaren i dräkten.

Annons

Inspelningen, som involverar ett klädbyte och flera omtagningar, är till slut över och hon pustar ut med en skumgodis från den lilla snacksbuffén i studion.

– Det kändes bra, svarar hon på frågan om hur det gick.

Erik Norwald poängterar att förändringsarbetet kring barnutbudet är pågående. Och att man ser kritiken som ett bevis på att public service-tv fortfarande är angeläget.

– När vi gör förändringar, även om vi är grundade i att det går åt rätt håll, så visar engagemanget på att vi har en stor del i småbarnsfamiljernas vardag. I en tid av Youtube så är SVT Barn en väldigt trygg plats. Det säger nästan alla föräldrar i de här undersökningarna.

Fakta: De nya "Bolibompa"-programmen

"Drakens dansskola" är ett program där "Bolibompa"-draken och olika barn dansar loss till årets hits i Melodifestivalen. Ambitionen är att inspirera barn till dans och rörelse.

"Drakens pysselverkstad". I drakens färgglada verkstad pysslas det med saker som man kan hitta hemma eller ute i naturen. Draken och barnen förvandlar dem till färgsprakande konst och leksaker.

"Draken och känslorna". En serie där fyra barn och draken som utforskar olika känslor och hur man ska hantera dem.

I "Bolibutiken" träffar vi draken och den knasiga föreståndaren Herr Snurrkeps som spelas av Markus Granseth. Vilken boll är störst, vilken frukt börjar på B och hur lång är egentligen en halsduk?

"Bolibompisarna" är en ny pedagogisk serie för de allra yngsta i ett lugnt tempo där draken tillsammans med tittarna utforskar barnens egen lek.

Källa: SVT

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons