Annons
Kultur

Bradley Cooper får kritik för näsprotes

Filmstjärnan Bradley Cooper spelar kompositören Leonard Bernstein i kommande Netflixfilmen ”Maestro”.
Efter att trailern släpptes under tisdagen kommer nu kritik för näsprotesen han bär.
Film • Publicerad 16 augusti 2023
Carey Mulligan som Felicia Montealegre och Bradley Cooper som Leonard Bernstein i "Maestro" med premiär hösten 2023.Foto: Netflix

Något av en ”jewface”-storm, i jämförelse med blackface eller yellowface, har blossat upp, skriver The Guardian.

Bradley Cooper, som producerar filmen tillsammans med Martin Scorsese och Steven Spielberg, har förutom att spela huvudrollen också skrivit manus och regisserat filmen om dirigenten och kompositören.

Annons

Bernstein, son till judisk-ukrainska invandrare i USA, var dirigent och kompositör mest känd för att ha skrivit musiken till musikalen ”West side story”, komponerat tre symfonier och blivit musikdirektör för New York Philharmonic.

På sociala medier skriver Bernsteins barn – Jamie, Alexander och Nina – att de blir förtvivlade över att se skådespelarens ansträngningar missförstås: ”Bradley valde att använda smink för att förstärka sin likhet, och vi är helt okej med det. Vi är också säkra på att vår pappa också skulle ha varit nöjd med det", skriver de.

Cooper själv har inte kommenterat kritiken.

Filmen ”Maestro” har premiär den 2 september på Venedigs filmfestival och kommer också att vara galafilm på New Yorks filmfestival i oktober. Därefter väntar vad som beskrivs som en begränsad biopremiär i november innan den släpps på Netflix den 20 december.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons