Annons
Kultur

Pappa Spears villig att lämna förmyndarskapet

Britney Spears pappa Jamie Spears går med på att avsäga sig rollen som dotterns förmyndare, rapporterar amerikanska medier.
Nöje • Publicerad 13 augusti 2021
Britney Spears har länge kämpat för att bli fri från sin fars förmyndarskap. Arkivbild.
Britney Spears har länge kämpat för att bli fri från sin fars förmyndarskap. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

I ett dokument som lämnats till domstolen i Los Angeles säger pappan via sin advokat att han motvilligt går med på att avsäga sig förmyndarskapet.

I dokumenten säger han att hans avlägsnande kanske inte är vad som är bäst för Britney Spears just nu, men att det inte heller är bra för henne med en familjestrid i offentligheten. "Så även om han måste bestrida denna omotiverade framställning för att han ska avlägsnas, tänker herr Spears samarbeta med domstolen och dotterns nya advokat för att förbereda en ordnad övergång till en ny förmyndare."

Annons

"Vi är glada men inte nödvändigtvis förvånade över att herr Spears och hans advokat äntligen inser att han måste bort", skriver Britney Spears advokat Mathew Rosengart i ett uttalande till TMZ.

"Vi ser fram emot att fortsätta vår djupgående utredning av herr Spears och andras agerande under de senaste 13 åren, då han tillskansat sig flera miljoner dollar av dotterns egendom", heter det vidare i uttalandet.

Britney Spears har sedan i juni kämpat för att bli fri från sin pappa Jamie Spears förmyndarskap.

Från 2008 fram till 2019 var pappan formell förmyndare över både Britney Spears person och hennes tillgångar. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery, medarbetare till Britney Spears, är förmyndare över hennes person.

Bakgrund: Britney Spears

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse club" tillsammans med bland andra Christina Aguilera och Justin Timberlake.

Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "... Baby one more time", skriven av svenske Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.

Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.

I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och fråntogs även tillfälligt vårdnaden om sina två barn.

I dag 39-åriga Britney Spears sattes under förmyndarskap 2008, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem. Hennes pappa Jamie Spears begärde då att bli förmyndare över sin dotter och hennes tillgångar på omkring 60 miljoner dollar.

Förmyndarskapet består av två delar. Dels över henne som person, dels över hennes tillgångar.

Fram till 2019 var Jamie Spears formell förmyndare över båda delarna, vilket innebar att han hade kontroll över både hennes ekonomi och karriär. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery har hanterat förmyndarskapet över hennes person.

Under förmyndarskapet har Britney Spears fortsatt att arbeta och dra in pengar, men hon har nu sagt via Instagram att hon inte kommer att uppträda så länge hennes pappa har kontrollen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons