Kultur

Brittiska band får spela utan visum – på Island

Musik • Publicerad 9 juni 2021
The Charlatans, med Tim Burgess näst längst till höger, är inte helnöjda med beskedet om visa-fria-spelningar.
The Charlatans, med Tim Burgess näst längst till höger, är inte helnöjda med beskedet om visa-fria-spelningar.Foto: Joel Ryan/Invision/AP

Ett grattis är – möjligen – på sin plats till brittiska band som efter Brexit behöver dyra visum för att spela och turnera i EU-länder.

Nu har den brittiska regeringen nämligen förhandlat fram avtal med några andra länder som inte heller är med i EU, där det nu är fritt fram att spela: Norge, Island och Liechtenstein, rapporterar BBC.

"Om det inte vore så tragiskt vore det roligt", skrev The Charlatans Tim Burgess i en kommentar och tillade att hans band har spelat över hela världen, dock aldrig i Lichtenstein eller på Island på grund av de höga kostnaderna och jämförelsevis små befolkningarna. "Men tack för hjälpen", avslutar han sitt inlägg i debatten.

Den brittiska regeringen påpekar dock att den här initiala överenskommelsen ska ses som ett första steg för att åter öppna för brittiska musiker att spela i Europa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.