Annons
Kultur

Popmusikens mästare Burt Bacharach är död

En av 1900-talets största popkompositörer har avlidit.
Den ikoniske låtskrivaren Burt Bacharach låg bakom hits som “I say a little prayer” och “Raindrops keep fallin’ on my head”.
– En av giganterna har gått bort, säger Polarpriskommitténs ordförande Alfons Karabuda.
Musik • Publicerad 9 februari 2023
Burt Bacharach 2016. Arkivbild.Foto: John Salangsang/AP/TT

Burt Bacharach räknas som en av de största kompositörerna inom popmusiken under 1900-talets andra hälft. Hans hitlåtar tolkades av favoritsångerskan Dionne Warwick, men även av välkända artister och band som Aretha Franklin, Dusty Springfield, Tom Jones, Elvis Presley och The Beatles.

– Han var en av historiens absolut bästa popkompositörer. Jag tycker nog att han skrev fler fulländade poplåtar än både Lennon/McCartney och Jagger/Richards, säger musikjournalisten Fredrik Strage.

Erkännandet dröjde

Annons

Samtidigt dröjde det innan Burt Bacharach fick det erkännande han förtjänade, säger Strage. När Bonniers gav ut sitt rocklexikon i slutet av 80-talet saknades hans namn.

– Hans musik räknades inte som rock, utan mer som easy listening, cocktailpop eller till och med hissmusik. Det handlar inte om svett, att slå sönder gitarrer och röka heroin, utan om väldigt djup, vacker, stillsam musik som man lyssnar på medan man läppjar på en cocktail.

Under 90-talet växte Bacharachs anseende, och yngre artister började nämna honom som en viktig inspirationskälla. När Bonniers rocklexikon kom ut i uppdaterad version fanns Bacharach med.

– Jag har varit dj på ganska många bröllop, och det fungerar inte utan Burt Bacharach. Har du inte med honom så kommer de antingen inte att gifta sig eller leva i ett oerhört olyckligt äktenskap, det är min teori. Man måste spela "I say a little prayer", säger Strage.

"En av giganterna"

Bacharach tilldelades sammanlagt sex Grammypriser och tre Oscarsstatyetter. I en intervju med TT inför en spelning i Malmö 2013 sade Bacharach att han såg fram emot att besöka Sverige igen.

– Senaste gången jag spelade där var 1963 när jag ackompanjerade Marlene Dietrich på Berns Salonger.

Burt Bacharach tilldelades Polarpriset 2001. Polarpriskommitténs ordförande Alfons Karabuda berömmer hans musikaliska bredd.

– Musikaliskt känns det som att en av giganterna har gått bort. För mig var han en person och en kollega som bemästrade alla delar som kompositör. Han kunde komponera en melodi som håller hur länge som helst, säger Karabuda.

Bacharach var en mästare på att berätta en historia genom musiken.

– Han kunde även förbättra en historia. För mig hade han fingertoppskänsla med en känsla för melodi. Han behövde inte sminka melodier, säger Karabuda.

"Saknar oerhört mycket"

Annons

Den långvarige samarbetspartnern Hal David var den som oftast satte ord till tonerna. När Bacharach och David träffades i New York 1957 föddes en musikalisk duo i klass med John Lennon och Paul McCartney, och Elton John och Bernie Taupin.

Tillsammans skrev de över 100 låtar. Samarbetet avslutades 1973 efter filmen "Lost horizon", en fantasy-musikal som floppade på bio. Bacharach blev deprimerad och isolerade sig i sitt sommarhus.

– Jag ville inte jobba med Hal eller någon alls, sade han i en intervju med nyhetsbyrån AP under 2004.

Burt Bacharach återkom till musiken och även samarbetet några år senare. I en TT-intervjun från 2013 berättade Bacharach att han saknade sin musikaliske partner som avlidit ett år tidigare.

– Det var ett nöje att skriva med Hal. Han var en lysande textförfattare och jag saknar honom oerhört mycket, sade Bacharach.

Bacharach blev 94 år.

Fakta: Burt Bacharach

Föddes 1928 i Kansas City i delstaten Missouri i USA, men växte upp i New York.

Mamman skrev musik och lärde honom att spela piano. Smet i tonåren ofta in på jazzklubbar för att höra jazzgiganter som Count Basie och Dizzy Gillespie spela.

Älskade även klassisk musik och skolades på musikhögskola innan värvningen 1950. Träffade under militärtjänsten den då populäre artisten Vic Damone och följde under följande år med Damone på turné som ackompanjatör.

Första frun, Paula Stewart, var skådespelare och sångerska. De träffades när han anlitades som pianist för en av hennes spelningar. Paret gifte sig 1953 och skilde sig fem år senare.

Andra äktenskapet med skådespelaren Angie Dickinson varade i 15 år. De fick dottern Nikki Bacharach tillsammans, som tog livet av sig 2007.

Han gifte sig ytterligare två gånger och fick två barn tillsammans med sin fjärde hustru Jane Hansen.

Medverkade i filmen "Austin Powers", som en av huvudpersonens stora förebilder. Han gjorde ett antal framträdanden i tv och på vita duken, ofta som sig själv.

Han gav ut sin självbiografi "Anyone who had a heart" 2013.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons