Annons
Kultur

Cancerdrama om vikten av att "leva life"

Hanna Ardéhn rakade av sig håret för rollen som cancersjuka Nora i nya tv-serien "Leva life".
– Det pratas inte så mycket om unga tjejer som får cancer, säger hon.
Nöje • Publicerad 3 april 2023
För rollen som cancersjuka Nora i "Leva life" fick Hanna Ardéhn raka av sig håret. Arkivbild.
För rollen som cancersjuka Nora i "Leva life" fick Hanna Ardéhn raka av sig håret. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT
Hanna Ardéhn, till vänster, spelar huvudrollen i "Leva life" som Susanne Thorson har regisserat.
Hanna Ardéhn, till vänster, spelar huvudrollen i "Leva life" som Susanne Thorson har regisserat.Foto: Jessica Gow/TT
Hanna Ardéhn fick sitt stora genombrott i Netflixserien "Störst av allt" och har även synts i "Julstormen" på samma strömningstjänst och i "Nattryttarna" på C|More.
Hanna Ardéhn fick sitt stora genombrott i Netflixserien "Störst av allt" och har även synts i "Julstormen" på samma strömningstjänst och i "Nattryttarna" på C|More.Foto: Jessica Gow/TT

24-åriga Nora rusar i full fart genom livet. På dagarna gör hon karriär på en skvallertidning och kvällarna tillbringas med tjejkompisarna på så många som möjligt av Stockholms nattklubbar. Men så slår cancern till och livet vänds upp och ner.

Hanna Ardéhn spelar huvudrollen i "Leva life" som har premiär på Viaplay den 5 april. Tv-serien regisseras av Susanne Thorson, som fick kontakt med en ung kvinna, Lovisa Ström, med erfarenhet av att få cancer som ung.

Annons

Det är hennes berättelse om att få dråpslaget när livet finns framför en som ligger till grund för "Leva life".

– Hela kontrasten mellan att leva livet och att bli begränsad i livet i en ålder där det är så viktigt var det som fångade mig, säger Susanne Thorson.

"Cancerinfluencer"

Nora vill först inte acceptera att hon är sjuk. Sedan måste hon dessutom förhålla sig till att livet på 2020-talet så mycket pågår i sociala medier. Behöver hon bli "cancerinfluencer" för att hon drabbats av sjukdomen?

Hanna Ardéhn tycker inte att det pratas så mycket om att unga kvinnor kan få cancer. Det uppleves mest som en sjukdom som drabbar äldre. Hon känner igen sig i pressen som unga tjejer har på sig bland annat i sociala medier.

– Bara att man har berättat om vad man har drabbats av, då blir det din identitet. Har man cancer blir du ”cancertjejen” och då måste man vara så bra och duktig på det och det är en svår sak att navigera och hantera, säger hon.

Hanna Ardéhn lärde känna Lovisa Ström för att få material till sin gestaltning och lärde sig mycket om hur det är att leva med cancer. Och om att man behöver få något slags hopp när det känns som jobbigast.

– Hon sade: "När man är som närmast döden är man som närmast livet", det tycker jag var fint, säger Hanna Ardéhn.

Rakade huvudet

Hon gick helt in i rollen som Nora och rakade till och med av sig håret för att kunna skildra hur hennes rollfigur ser ut efter cellgiftsbehandlingen.

– Jag tänkte att det ju ser bättre ut om man har rakat av sig håret och så kändes det som att det blir så svårt att fejka.

– Du hade heller inget val, flikar Susanne Thorson in med ett leende och förklarar att det var ett krav för att få rollen.

Annons

Hanna Ardéhn fortsätter:

– För min del har jag inte lagt jättestor vikt vid håret. Jag tänkte att håret växer ut.

Sedan lägger hon till:

– Det är ju lätt för mig att säga, men för någon som är sjuk och inte har något val måste det vara så otroligt tungt och tufft. Jag har ju haft turen att kunna säga att det var en kul grej att testa på.

Fakta: Susanne Thorson

Skådespelare som har setts i filmer som "Puss", "En gång i Phuket" och "Jönssonligan – Den perfekta stöten".

Arbetar även som reklamfilmsregissör.

"Leva life" är hennes första tv-serie som regissör.

Fakta: Hanna Ardéhn

Fick sitt stora genombrott i Netflixserien "Störst av allt".

Var även med i tv-serierna "30 grader i februari" (SVT), "Julstormen" (Netflix), "Nattryttarna" (TV4/C More) och "The playlist" (Netflix).

Arbetar även som psykolog.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons