Dags för Ystads andra kulturnatt: ”Mer röjigt i år!”
– Det blir cirka 20 fler akter i år, jämfört med förra året, säger fotografen Dick Lindström och slår sig ner på en stol sin i ateljé på gågatan i Ystad.
Här har några av eldsjälarna bakom kulturnatten i Ystad samlats för att berätta om årets evenemang som går av stapeln 12 oktober – runt om i hela stan med lokala kulturutövare som delar med sin av sitt skapande. Allt börjar klockan 12 på Österportstorg med en kulturparad, en tydlig blinkning till jazzparaden, med musik av hemvärnets musikkår.
– Då är alla välkomna! Vi hoppas att många kommer, säger Anna Elofsson och visar upp färgglada vimplar som kommer att delas ut till alla i paraden.
”Vi har verkligen ridit på all den positiva energi vi fick från både besökare och utställare förra året.”Caroline Dahlgren
Förra årets kulturnatt blev en succé med ett stort engagemang från både besökare och utställare, och gänget bakom arrangemanget nominerades bland annat till Ystads Allehandas Kulturpris.
Just den positiva energin har arrangörerna tagit vara på i år.
– Vi har verkligen ridit på all den positiva energi vi fick från både besökare och utställare förra året och, tror vi, lyckats göra det ännu bättre i år, säger konstnären Caroline Dahlgren.
En stor skillnad i år jämfört med förra året är en rejäl satsning på musik. Årets program består av inte mindre än en hel sida med musikpunkter. Det är allt från Christoffer Zaar Band som spelar på café Graffiti, Joakim Lydén med band på Saluhallen, manskören Harmoni på Ystads Konstmuseum till Kulturskolans Jazzensambel, även det på museet.
En del av konserterna startar framåt kvällen, även det en skillnad mot förra året där nästan allt pågick under dagen, trots namnet Kulturnatt.
– Det blir mycket mer röjigt i år! Och så känns det kul att vi lyckats boka några programpunkter som sträcker sig framåt kvällen, säger Dick Lindström.
Det blir även mer film och foto, med en rad visningar på Scala. Bland annat visas Aki Kaurismäkis ”Mannen utan Minne” från 2002. En favorit i repris som återvänder är Gallerigatan där affärer längs gågatan i Ystad visar upp konst i sina skyltfönster.
– Det är ett väldigt bra sätt för konsten att ta plats i det offentliga rummet, säger Anna Elofsson.
En viktig del av evenemanget, poängterar de alla, är att lyfta fram barnkulturen. Nytt för i år är bland annat att förskolor har gjort affischer till kulturnatten, musikteaterföreställningen för barn ”Livet på landet” som riktar sig till barn från 3 - 6 år, och en ett tyst disco (”Silent Disco”) på biblioteket för hela familjen.
Sara Söderberg, till vardags barn– och ungdomsbibliotekarie på Ystads Stadsbibliotek, poängterar vikten av att inkludera alla åldrar på kulturnatten.
– Kulturnatten ska innehålla kultur för båda små och stora. Nästa år hoppas vi ha ännu mer barnkultur.