Kultur

Danius: "Att vårda ett arv får inte bli en arrogans"

Brott och jäv måste anmälas – och Svenska Akademien bör vara en kraft mot otidsenliga maktförhållanden och kvinnoförnedring. Det säger Sara Danius i ett meddelande. "Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort", skriver hon till TT.
Akademien • Publicerad 13 april 2018
Sara Danius vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon tackar för allt stöd hon fått.
Sara Danius vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon tackar för allt stöd hon fått.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Avhoppade ständiga sekreteraren Sara Danius skriver i ett pressmeddelande till TT att Akademien är betydelsefull, men att det inte betyder att den inte bör förändras:

"Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket. Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien", skriver hon.

"Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid".

Hon fortsätter: "Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas. Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet. Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck."

Hon vädjar till Akademien att fortsätta det arbete som hon påbörjat och hon avslutar pressmeddelandet med att tacka för det stöd hon fått under de senaste dagarna.

Sara Danius och Jayne Svenungsson vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i vintras.
Sara Danius och Jayne Svenungsson vid Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst i vintras.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Teologen och ledamoten Jayne Svenungsson tror å sin sida att krisen hade kunnat sluta helt annorlunda om inte Östergren, Englund och Espmark valt att hoppa av förra veckan.

- Jag tror att det hade kunnat sluta på ett helt annat sätt om dessa tre män hade hållit tillbaka sina impulser ett ögonblick. I stället står vi här en vecka senare med ytterligare två kvinnor som nu dragit sig tillbaka, säger hon till Kyrkans tidning.

Hon hoppas att Sara Danius trots allt ska återvända till Akademien som ledamot.

- Jag har inte gett upp hoppet om att hon kan bli det. Jag vet att Anders Olsson försöker övertala henne att inte lämna sin stol. Däremot tror jag att hon i nuläget gjorde rätt som trädde tillbaka som ständig sekreterare i den situation av akut splittring som nu råder, säger hon till Kyrkans tidning.

Klas Östergren vill nu helt lämna Svenska Akademien.
Klas Östergren vill nu helt lämna Svenska Akademien.Foto: Claudio Bresciani/TT

Samtidigt cementerar Östergren sitt beslut och begär nu formellt utträde. I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver han: "Detta får väl anses som en officiell deklaration: Jag har i dag lämnat in en formell begäran om utträde ur Svenska Akademien."

Beskedet kommer trots att den tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson öppnat för att avhopparna ska återvända till sina stolar.

- Nu har vi i alla fall fått en lösning på problemen med Frostenson som jag tror kan tilltala dem, sade han i Sveriges Radios P1 Morgon.

I programmet lämnade även Olsson svar som tolkades som att kungen var delaktig i beslutet att Danius och Frostenson ska lämna sina ämbeten.

- Det var samtalet med kungen som ledde fram till det här. Vi delade samma analys, sade han.

Efteråt har både Olsson och hovet dementerat att kungen skulle ha något med beslutet att göra.

På morgonen uppger författaren och ledamoten Per Wästberg att han reserverade sig mot beslutet att Danius skulle lämna Akademien.

"Torsdagskvällen var en sorgens afton. Mot beslutet i Akademien reserverade sig Sara Stridsberg, Jesper Svenbro och jag. Vi har fullt förtroende för Sara Danius. Vi ser i henne ett ljus för en öppnare framtid", skriver han i SvD.

Han medger att beslutet kan ha varit en nödvändig kompromiss, men fortsätter: "Inte desto mindre var det en komprometterande kohandel: två kvinnor offrades, den ena mot den andra. Detta är en skamfläck på Akademien som inte kan tvättas bort. Och allt detta elände på grund av en sexmissbrukare!"

Enligt Anders Olsson fanns två stora problem i Akademien som överskuggade allt annat under hösten och vintern, dels "Frostensonproblemet" och hennes koppling till den så kallade kulturprofilen, dels det stora förtroendeproblemet som rörde Sara Danius.

- Det var för dålig kontakt mellan ledningen och ledamöterna, beslut förankrades dåligt, säger Olsson i P1 Morgon. (TT)

Akademiledamoten och tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.
Akademiledamoten och tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.