Annons
Kultur

Dansk storseger på europeisk filmgala

När den europeiska filmakademin på lördagskvällen delade ut årets priser gick fyra av de tyngsta till den danska filmen ”En runda till".
Film • Publicerad 13 december 2020
Den danske regissören Thomas Vinterbergs film "En runda till" tillägnas hans dotter Ida. Arkivbild.
Den danske regissören Thomas Vinterbergs film "En runda till" tillägnas hans dotter Ida. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Jag tycker det är lite orättvist att vi vann så mycket. Det fanns så oerhört många bra andra filmer. Jag vill dela våra priser med dem, säger filmens huvudrollsinnehavare Mads Mikkelsen i en kommentar till TT efter lördagskvällens storslam.

”En runda till”, i original "Druk", är en svart komedi som kretsar kring alkohol. Fyra medelålders män inleder ett experiment där det antas att man mår bättre om man varje dag höjer graden av alkohol i kroppen en smula. Efter hand börjar experimentet urarta.

Annons

– Från början hade vi planerat att göra en film som tittade på hur mycket stort som gjorts av berusade människor, en sorts hyllning till alkohol. Men vi tänkte också på hur alkohol kan förstöra och döda människor, så vi började titta på det också, berättar Thomas Vinterberg.

Förlorade sin dotter

Vinterbergs 19-åriga dotter Ida skulle ha haft en roll i filmen – men några dagar efter att inspelningen inletts omkom hon i en bilolycka i Frankrike. Hennes mamma, Vinterbergs ex-fru, klarade sig. Deras bil hade blivit påkörd av en man som tittade i sin mobiltelefon.

– Min värld förstördes självfallet. Den brakade ihop, säger Thomas Vinterberg.

Det beslutades att filmen trots allt skulle spelas in – och den är nu tillägnad Ida.

– För mig finns hon med i varenda bildruta. Vi filmade på hennes skola, vi filmade med hennes vänner. Några gånger klarade jag inte av regijobbet, då hoppade min kollega och medmanusförfattare Tobias Lindholm in och regisserade, säger Thomas Vinterberg.

”En runda till” är en komedi med mycket svärta och Thomas Vinterberg berättar att filmens skådespelare ansträngde sig för att muntra upp honom.

– De fyra huvudrollsinnehavarna är mina vänner, och de gjorde sitt bästa för att hålla mig på gott humör. Så många av de roliga scenerna i filmen har kommit till när fyra skådespelare ville glädja sin regissör.

Mads Mikkelsen hade känt Ida Vinterberg sedan hon var bebis.

– Vi hade ett möte och blev eniga om att göra filmen. Det blev en oerhört viktig film för oss alla. Nu lever Ida vidare. En del filmer man gör blir bra, andra okej. Den här blev mycket bra, säger han.

Publiksuccé i Danmark

”En runda till” går upp i Sverige under till våren och har, trots pandemin, setts av runt 800 000 personer i Danmark. Den är också Danmarks bidrag till nästa års Oscarsutdelningar, och Mads Mikkelsen tippas bli nominerad som bästa skådespelare.

Annons

Thomas Vinterberg säger att han tycker att Mikkelsen förtjänar en nominering, men vill i övrigt ligga lågt vad gäller förhoppningarna.

– Jag är en ödmjuk dansk, säger han.

Själv vill Mads Mikkelsen inte riktigt tala om Oscarbuzzen.

– Jag är mycket rörd över att så många tycker om vår film. Och jag är överraskad eftersom konkurrensen var så stor, säger han.

Fakta: Alla pristagare på EFA

Bästa film: ”En runda till” av Thomas Vinterberg.

Bästa regi: Thomas Vinterberg för ”En runda till”.

Bästa manus: Thomas Vinterberg och Tobias Lindholm för ”En runda till”.

Bästa kvinnliga skådespelare: Paula Beer för ”Undine”.

Bästa manliga skådespelare: Mads Mikkelsen för ”En runda till”.

Bästa komedi: “The big hit” av Emmanuel Courcol.

Årets europeiska upptäckt: Carlo Sirone för ”Sole”.

Innovativt historieberättande: Mark Cousins för dokumentärserien ”Women make films”.

Bästa dokumentär: ”Collective” av Alexanderv Nanau.

Bästa animerade film: ”Josep” av Aurel.

Bästa kortfilm: “All cats are grey in the dark” av Lasse Linder.

Bästa foto: Matteo Cocco för ”Hidden away”.

Bästa klipp: Maria Fantastisca Valmori för ”One more unto the breach”.

Bästa scenografi: Christina Casali för ”The personal history of David Copperfield”.

Bästa kostym: Ursula Parzak för ”Hidden away”.

Bästa sminkning och hår: Yolanda Pina, Felix Terrero och Nacho Diaz för ”The endless trench”.

Bästa musik: Dascha Dauenhauer för ”Berlin Alexanderplatz”.

Bästa ljud: Yolande Decarsin för ”Little girl”.

Bästa visuella effekter: Inaka Madariaga för ”The platform”.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons