Annons
Kultur

Därför finns bara ett fotografi av Van Gogh

Kultur • Publicerad 12 juli 2021
Van Gogh målade 35 självporträtt. Hälften av dem ställs ut i London i vår. Arkivbild.
Van Gogh målade 35 självporträtt. Hälften av dem ställs ut i London i vår. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein

Londons Courtauld Gallery öppnar i mars nästa år en utställning med Vincent Van Goghs många självporträtt. Galleriet har lyckats samla drygt hälften av de 35 självporträtten, däribland det med bandagerat öra, och ska visa dem i kronologisk ordning, skriver Martin Bailey, expert på Van Gogh i The Art Newspaper.

Det är också genom dessa målningar som konstnären blir sedd av eftervärlden. På det enda fotografi som finns bevarat av Van Goghs ansikte är han 19 år, och enligt Martin Bailey beror fotografibristen troligen inte enbart på att tekniken i slutet av 1800-talet fortfarande var ny.

Bailey skriver att Van Gogh förklarade för sin syster att han tyckte fotografier var "skrämmande" och att han inte ville ha några själv, i synnerhet inte av dem som han "kände och älskade". Vid ett annat tillfälle uppgav han att det var svårt att måla av sig själv, men att han sökte en "djupare likhet än den som fotografen söker".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons