Annons
Kultur

De får årets Gunn Wållgren-stipendier

Kultur • Publicerad 7 december 2020
Anne Sofie von Otter och Pierre Wilkner. Pressbild.
Anne Sofie von Otter och Pierre Wilkner. Pressbild.Foto: Ewa-Marie Rundquist/Sören Vilks

Skådespelaren Pierre Wilkner och operasångaren Anne Sofie von Otter får årets Gunn Wållgren-stipendium. Stipendierna på 35 000 kronor vardera delas ut av Dramaten, Kungliga Operan och Kungliga Musikaliska Akademien.

Pierre Wilkner Dramatendebuterade redan som barnskådespelare och tillhör teaterns fasta ensemble sedan 1982. Han får priset för att han kombinerar den klassiska skådespelarens "speciella omsorg om replikens enskilda ord, rollfigurens röst, kropp och fotsteg" med musikalitet och "en sällsynt förmåga att förstå dramatikerns dolda avsikt", som en del av motiveringen lyder.

Anne Sofie von Otter har gjort ledande roller på de flesta av världens största operahus och samarbetat med dirigenter som Claudio Abbado, John Eliot Gardiner, Marc Minkowski, Bernard Haitink och Esa-Pekka Salonen. Hon får priset bland annat för "en ständig lust att utforska nya vägar och därmed kunna förmedla texten och musikens innersta väsen".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons