Annons
Kultur

"Den osannolika mördaren" utreds av åklagare

Netflixserien "Den osannolika mördaren" utreds av åklagare, skriver . I tv-serien utmålas den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som statsminister Olof Palmes mördare.
Tv • Publicerad 14 januari 2022
Robert Gustafsson som "Skandiamannen" Stig Engström i "Den osannolika mördaren". Pressbild.Foto: Netflix

– Jag har gjort bedömningen att det finns anledning att anta att ett brott kan ha begåtts, säger kammaråklagare Zilla Hirsch.

Hon bekräftar för tidningen att en förundersökning är inledd och att det handlar om förtal av avliden.

Annons

– En sådan uppgift kan utgöra förtal, det är det vi ska utreda, så vi är kort sagt i ett väldigt inledande skede av förundersökningen.

Netflixserien, baserad på en bok av Thomas Petterson, anmäldes i november till Justitiekanslern (JK) av person som menade att den utgjorde förtal, då Engström aldrig hade fällts för mordet.

Även Ulrika Glaser Rydberg, dottern till den man som kallas för "vapensamlaren" i Netflixserien, förtalsanmälde då hon ansåg att hennes far utmålades i ett "nidporträtt".

JK beslöt att inte ta upp fallet med motiveringen att Neflix saknar ansvarig utgivare. JK lämnade ärendet vidare till allmän åklagare som nu alltså valt att inleda en förundersökning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons