Annons

Det ledsna monstret engagerar och berör

Stora mängder tårar och små armar som inte når runt halsen. ”Att trösta ett monster” av Jesper Cederstrand och Clara Dackenberg är en innerlig bok om medkänsla och tröst.
Barnböcker • Publicerad 8 april 2023
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Bilderbok (från 3 år)

Att trösta ett monster

Text: Jesper Cederstrand

Bild: Clara Dackenberg

Förlag: Natur & Kultur

Jesper Cederstrand (text) och Clara Dackenberg (bild) - ”Att trösta ett monster”
Jesper Cederstrand (text) och Clara Dackenberg (bild) - ”Att trösta ett monster”

Vad ska man göra när någon är jätteledsen? Finns det olika sätt att trösta? Och kan man göra skillnad även om man är liten och inte ens räcker runt halsen på den som gråter? Frågorna genomsyrar Jesper Cederstrands och Clara Dackenbergs bilderbok ”Att trösta ett monster”. I centrum finns ett leksuget barn, som en morgon hör ett underligt ljud och kort därefter hittar ett gråtande monster utanför sin dörr.

””Att trösta ett monster” är en bok som rytmiskt och elegant förenar lek, sorg, medkänsla och tröst. Den engagerar och berör från första sidan.”

Cederstrands text är både innerlig och spännande. Med varsamt avvägda meningar beskriver han hur barnet nyfiket tar sig ut ur sitt rum och utan att tveka gör allt för att trösta den enorma varelsen. Förslag på lösningar far över barnets läppar, men ingenting hjälper.

Annons

I Dackenbergs bilder tar kramar och tårtorkning form genom häftiga perspektiv och utsökta färgkombinationer. Interiörerna är lekfullt utformade med intressanta detaljer och närbilderna på päls, ögon och klor är mycket dramatiska. Figurerna har starka personligheter och det finns ett fängslande ljus i bilderna.

Bild ur ”Att trösta ett monster”, illustreration av Clara Dackenberg.
Bild ur ”Att trösta ett monster”, illustreration av Clara Dackenberg.

Att monstret inte talar förrän mot slutet är ett effektfullt drag. Barnet har då givit upp tron på att det överhuvud taget kan trösta och känner sig själv frustrerat och misslyckat. Men plötsligt börjar monstret prata och allt tar en oväntad vändning.

”Att trösta ett monster” är en bok som rytmiskt och elegant förenar lek, sorg, medkänsla och tröst. Den engagerar och berör från första sidan.

”Att trösta ett monster” är Jesper Cederstrands debut som barnboksförfattare.
”Att trösta ett monster” är Jesper Cederstrands debut som barnboksförfattare.Foto: Rasmus Eriksson
Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons