Annons
Kultur

Donation av illustrationer till Nationalmuseum

Nationalmuseum får en stor donation av verk av tre av Sveriges främsta illustratörer från 1900-talets mitt. Bland verken finns originalplanscher till "Barna Hedenhös".
Kultur • Publicerad 6 september 2023
Flera originalillustrationer från Bertil Almqvist, som här från "Barna Hedenhös på Mallorca", finns med i den stora donationen. Pressbild.
Flera originalillustrationer från Bertil Almqvist, som här från "Barna Hedenhös på Mallorca", finns med i den stora donationen. Pressbild.Foto: Nationalmuseum

Det är sammanlagt ett 500-tal verk från illustratörerna Birger Lundqvist, Bertil Almqvist och Allan Löthman som har skänkts till Nationalmuseum av olika donatorer.

Birger Lundqvist var reportagetecknare i Dagens Nyheter och är ihågkommen för sina porträtt av kända svenskar. Bertil Almqvist är främst känd för sina folkkära böcker om Barna Hedenhös, men illustrerade också kampanjen "En svensk tiger" under andra världskriget. Allan Löthman utbildades i USA och gjorde många omslag till den tidens pojk- och äventyrsböcker.

"De utgör alla viktiga komplement till Nationalmuseums samling av illustrationskonst, i synnerhet barnboksillustrationer och tecknade porträtt från 1900-talets mitt", säger Daniel Prytz, intendent på Nationalmuseum, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons