Annons
Kultur

Drag-sagostund prisas av bibliotek

Kultur • Publicerad 19 september 2023
Lady Busty och Miss Shameless tilldelades priset årets "Keep up the good work" på QX-galan tidigare i år. Arkivbild.
Lady Busty och Miss Shameless tilldelades priset årets "Keep up the good work" på QX-galan tidigare i år. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sagostunden "Drag story hour Sweden" och dess skapare, dragshowartisterna Lady Busty och Miss Shameless, får Greta Renborgs pris för 2023.

Priset på 25 000 kronor delas ut årligen av Svensk biblioteksförening för "god marknadsföring av bibliotek".

Annons

"När andra delar av samhället rör sig i riktning mot det mindre tillåtande och mer repressiva, står de och andra sagoläsande dragqueens för en strävan åt rakt motsatt håll. (...) Trots motstånd, protester och till och med öppna hot, har de fortsatt att manifestera människors rätt att göra sina egna val och följa sitt hjärtas röst", lyder en del av motiveringen.

Konceptet "Drag story hour" startades i San Francisco 2015. Ett par år senare kom företeelsen, där dragqueens läser sagor för barn på bibliotek, till Sverige men det var först i fjol som evenemanget började väcka sådan upprördhet att såväl dragshowartisterna som flera biblioteksverksamheter har hotats och evenemang har tvingats ha väktare, ställas in eller genomföras digitalt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons