Bengt-Göran Kronstam: Drick med stil och karaktär
Sveriges vinkritiker tar gärna till fyndstämpeln för att du ska hitta de bästa köpen i en flod som blivit en strid ström av nyheter. Prisvärdhet har blivit nyckeln i detta. Innebörden är självklar och handlar om smakupplevelsen per krona, istället för den ökända YPK-faktorn som värderar fylla högre än smak.
Utvecklingen är också entydig. Fler svenskar väljer allt dyrare (läs: godare) viner. Försäljningen ovan hundralappen har mångdubblats sedan millennieskiftet, utan att totalkonsumtionen ökat. Detta beror varken på monopolet eller nykterhetsrörelsen.
Det som fått stryka på foten är tyvärr plånboksvänliga viner i flaska, vilket sammanfaller med att Systembolaget gett lådvinerna en onödigt framskjuten butiksexponering där antalet är mer lockande än urvalet, samtidigt som man favoriserar tillfälliga bekantskaper framför trotjänarna. Som helhet kan därför noteras en polarisering på vinlistan där det blivit otrivsamt smalt i mellanskiktet. Här önskar man att monopolet kunde bredda sig, istället för att ösa ut fler boxar och slätstrukna dussinviner av identiskt slag. Det är ett affärsupplägg som varken befrämjar mångfald eller vinintresse.
Att prova vin är mer än en hobby. Det är en livsstil och i dagens Sverige något av en folkrörelse. Sju av tio svenskar dricker vin regelbundet och de flesta gör det med nyfikenhet, uppskattning och respekt.
Övning ger som bekant färdighet. Både öl och vin är något de flesta måste lära sig att uppskatta. Fast om början är svår, brukar fortsättningen bli desto mer positiv. Ett vin som i första klunken verkar vresigt lyfter till maten.
Motsatsen gäller många av de söta storsäljare som dominerar Systembolagets röda budgetviner. De blir till slut kväljande.
Ställ fram ett vin med krav på sällskapet och ett kommersiellt stordriftsvin! Denna test har gjorts många gånger och som regel tar det tuffare vinet slut först, när det ackompanjeras av något på gaffeln. Det är fruktsyran som skiljer vinet från läsk, vatten och mjölk, öl till och med.
Inför denna helg har jag medvetet letat efter viner som inte seglar i den breda farleden. Här handlar det om viner som ställer krav på både dig och maten, men som i gengäld kan väcka en livslång kärlek och vidga perspektivet från det slätstrukna till det överväldigande.
Fem viner som gör maten rättvisa
2022 Juliusspital Würzburger Silvaner trocken
Vitt från Tyskland: nr 13094, 159 kr
Silvaner står för några av Tysklands bästa och mest karaktärsfulla viner i en torr, ytterst aptitretande stil. Gott nu, men också ett lagringsvin av Guds nåde.
2022 Tim Adams Semillon
Vitt från Australien: nr 95580, 170 kr
Detta är en verklig raritet, så sällsynt att den borde fridlysas. Smaken är lika bred som stilen är smal. En smakbomb som platsar i varje vinprovning, men som också är spännande till smakrik mat, oavsett om det serveras fisk, kött eller ett hopkok av grönsaker. Och ett ostvin av högsta kaliber!
2019 Ramnista Xinomavro
Rött från Grekland: nr 2070, 169 kr
Nu när hela vinvärlden står i kö för barolo skjuter priserna i höjden. Prova då detta med samma lagringspotential. Blåsvart, brunstigt och köttigt, strävt och helt underbart till ett grillat köttstycke av ädlare slag.
2015 Chinon Clos de l’Echo
Rött från Frankrike: nr 70891, 299 kr
Som unga kan chinonvinerna smaka som grön paprika, för att med tiden utveckla en sammetslen komplexitet. Detta har nio år på korken och kommer att utvecklas positivt de kommande 30 åren.
Jalifa Amontillado
Sherry: nr 91333, 299 kr/50 cl
Den ultimata sherryn där den yngsta komponenten är hisnande 30 år. Så smakrikt att jag brukar beskriva det som ”lättcognac”. Ett minne för livet till långkokt oxsvansgryta, spanska charkuterier, grönmögelost eller en fet cigarr.