Annons
Kultur

Drömspelningen: Björn Dixgård

Mando Diaos sångare Björn Dixgård är näst på tur i TT:s artikelserie "Drömspelningen". Han längtar efter festivaler och "ljudet av publikhavet när bandet äntligen kliver ut".
Musik • Publicerad 3 augusti 2021
Björn Dixgård är sångare i bandet Mando Diao. Bandet ger sig ut på turné i januari nästa år. Arkivbild.
Björn Dixgård är sångare i bandet Mando Diao. Bandet ger sig ut på turné i januari nästa år. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

I juni förra året släppte Mando Diao sitt tionde album "I solnedgången" – en fortsättning på succéalbumet "Infruset" från 2012, tillika en återgång till svenskan, där tonvikten lagts på tonsatta dikter av Nils Ferlin, Gustaf Fröding och Karin Boye.

Sedan blev det tyst. Medan pandemin fortsatte att sätta käppar i konserthjulen – den turné som skulle ha följt på skivsläppet flyttades fram till januari 2022 – återvände bandet i stället till studion.

Annons

– En paus från att vara på turné har gett oss mycket ny inspiration, säger Mando Diaos sångare Björn Dixgård.

"Frisk luft, härlig atmosfär"

Samtidigt, fortsätter han, har det varit en tuff period. "Energin och spänningen" har saknats.

TT: Vilken är er drömspelning efter pandemin?

– En festival med massor av folk. Frisk luft, härlig atmosfär, musik och att vara tillsammans. Det är vad jag saknar. När solen går ner, det blir lite kyligare och headlines går på scen. Ljudet av publikhavet när bandet äntligen kliver ut.

TT: Hur har ni stillat ert behov av att uppträda under det gångna året?

– Vi har fått möjligheten att spela i några tv-produktioner, men spänningen och adrenalinet efter ett sådant framträdande är inte detsamma.

"Saknat att vara tillsammans"

Björn Dixgård beskriver Mando Diao som ett band som både älskar att spela live och att se andra band uppträda.

– Det är den energin vi lever för, slår han fast.

Och han tror inte att det behövs 50 000 i publiken för att den känslan ska kunna uppnås.

– Ett antal tusen eller till och med några hundra i en bra lokal räcker gott och väl.

Annons

Han får vänta lite till. Startskottet för bandets kommande turné, som liksom albumet fått namnet "I solnedgången", går i konserthuset i Göteborg den 14 januari. Det ser Björn Dixgård fram emot.

– Jag har saknat publiken, och att vara tillsammans.

Fakta: Mando Diao

Om: Bildades i Borlänge och debuterade med albumet "Bring 'em in" 2002. Har släppt totalt tio album, senast "I solnedgången" (2020) som bland annat består av tonsatta dikter av Karin Boye, Gustaf Fröding och Nils Ferlin.

Medlemmar: Björn Dixgård (sång, gitarr), Carl-Johan "C-J" Fogelklou (bas), Jens Siverstedt (gitarr), Patrik "Patso" Heikinpieti (trummor) och Daniel Haglund (klaviatur). Tidigare medlemmen Gustaf Norén lämnade bandet 2015.

Aktuella: Med turnén "I solnedgången" som inleds i konserthuset i Göteborg den 14 januari 2022.

Fakta: Mando Diao

Efter en lång tid med stängda konsertlokaler börjar samhället så smått att öppna upp. Vi skriver om vad svenska artister längtar efter mest när det äntligen blir dags att kliva upp på scenen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons