Annons

Emaljkonst ställs ut i verkstaden

Helena L Åkesson driver till vardags Skillinge Emalj nere i hamnen i det gamla fiskeläget. I påsk med start på långfredagen ställer hon ut sina emaljkonstverk i verkstaden
Skillinge • Publicerad 30 mars 2018
De emaljerade sköldarna ställs ut på Skillinge Emalj i påsk.
De emaljerade sköldarna ställs ut på Skillinge Emalj i påsk.Foto: Helena L Åkesson

Helena L Åkesson berättar att hon i utställningen har följt två spår.

–Mest iögonfallande är mina sköldar och bröstvärn i emalj. Jag har skissat på dem sedan fem år tillbaka, nu har de tagit fysisk form, säger hon.

Annons

Det är skenbart vapensköldar. I själva verket är de hamrade och bankade, emaljen rinner av dem. De är inte heller skinande blanka som de vanliga emaljskyltarna i verkstaden, utan skiftar i nyanser av grått, jord och rosa. I stället för traditionella symboler på vapensköldar som örnar och lejon, har Helena L Åkessons prytt sköldar med insekter, de lägst stående djuren.

Helena L Åkesson har också skapat sköldar som gjorts av plåtar som hålls samman av koppar-, mässings- och aluminiumtråd, som gamla japanska lädersköldar.

– Alla sköldarna pekar ner mot könet, säger Helena L Åkesson.

Hon tycker att sköldarna har fått en annan betydelse efter #metoo.

–Kan vi, vill vi skydda oss. Behöver vi ha de här sköldarna.

Det andra spåret på utställningen är en serie emaljbilder som hon kallar horisonter, inspirerade av naturen på Österlen.

– Det är enkla landskap med hav och himmel, säger Helena L Åkesson.

Utställningen är öppen under påsken mellan klockan 11 och 16. Därefter hänger den kvar under våren.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons