Kultur

Sune Johannesson: Pausa, gör om och börja sedan om

Det har varit en helt hysteriskt osannolik vecka för Svenska Akademien. Klart den skulle sluta med en blues som inte går att knyta ihop.
Sune JohannessonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 13 april 2018
Sune Johannesson
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En skylt och en scarf knuten till en knytblus till stöd för Sara Danius.
En skylt och en scarf knuten till en knytblus till stöd för Sara Danius.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Även om betydligt mer har kommit ut från Akademiens tysta rum än vad som är vanligt vet vi fortfarande ytterst lite om argument och överenskommelser. Så mycket är dock klart att efter den här turboturbulenta veckan, där nästan en tredjedel av ledamöterna har valt att lämna sin stol tom, är det endast ett ord som kan förklara situationen: Katastrof.

Hur lösa detta? Det kommer inte att gå.

För efter det att Sara Danius blivit utröstad och klivit ut i verkligheten med rak rygg och knytblues kommer det inte att finnas någon möjlighet för de elva kvarvarande ledamöterna att rädda den här akademiska skutan. Och det är dom själva som har skjutit den i sank.

Varför avgår Danius? För att hon vill förnya och förändra? Vet ej, men befarar så. För att hon är inkompetent? Ingen aning, men det jag har läst och hört av henne tyder ju på motsatsen, att hon är väl kvalificerad för det här uppdraget. Och när Östergren med flera fortsätter stå på hennes sida, skulle dom gjort det om hon inte hade skött sitt uppdrag?

Det som skedde i torsdags kan för dem som vann omröstningen kännas som att operationen lyckades, men ni vet alla vad det gamla ordspråket säger: patienten dog. Kan de som vann omröstningen lyckas bygga upp ett nytt förtroende för Akademien? Aldrig. Deras beslut och interna affärer lär ständigt komma att ifrågasättas.

Mitt recept följder den linje jag haft i veckan: Pausa Akademiens arbete – ja, även Nobelpriset – tills så mycket som möjligt har synats och förnyats att det går att rulla igång igen. Med nya ledamöter.

Glöm nu inte att knyta blusen hårt framöver, blåsten lär fortsätta ett tag till.