Annons
Kultur

"En bok jag aldrig kommer att sluta tänka på”

”Fine de Claire” är Daniel Gustafssons andra roman och för vår recensent Annika Wall är det en relevant och storslagen roman i ett litet format. En av årets bästa böcker blir hennes betyg.
Bokrecension • Publicerad 24 september 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Daniel Gustafsson (född 1972) är författare och översättare, främst från ungerska. Hans första roman, ”Odenplan”, nominerades till Augustpriset 2019.
Daniel Gustafsson (född 1972) är författare och översättare, främst från ungerska. Hans första roman, ”Odenplan”, nominerades till Augustpriset 2019.Foto: Marie Kantermo
Roman

Daniel Gustafsson

”Fine de Claire”

(Nirstedt/litteratur)

Översättaren Daniel Gustafsson debuterade som författare så sent som 2019 med den Augustprisnominerade ”Odenplan”, en berättelse om en pappa och ett par glömda barnvantar. ”Fine de Claire” är något helt annat, även om teman som fattigdom och makt känns igen.

Helena är en svensk livskrisande geolog med ostronintresse som är på väg med bil ner till Frankrike för att genomföra något. Parallellt berättas om ett 1800-tal, där den fattiga polska juden ”Herr Rosin” tar plats på ett fartyg som styr från Frankrike mot Portugal för att skörda ostron.

”Romanen lyckas med konststycket att förena Europas söndriga historia med civilisationskritik och människans tanklöshet inför naturen utan att bli en pamflett.”
Annika Wall
Annons

Återigen visar Daniel Gustafsson sin förmåga som författare. ”Fine de Claire” är ett intrikat romanbygge, där de två parallella berättelserna förstärker och förhöjer varandra. Det är en relevant och storslagen roman i ett litet format som lyckas med konststycket att förena Europas söndriga historia med civilisationskritik och människans tanklöshet inför naturen utan att bli en pamflett.

Framför allt beror det på Daniel Gustafssons skicklighet att gestalta sina figurer på ett sätt som gör dem både eländiga, godhjärtade och förfarna. Helena hjälper på sin resa ett arbetslöst polskt syskonpar, ”Herr Rosin” försöker i sin tur ta hand om en algerisk pojke; de är alla på väg från något till något, en mening eller ett bättre liv.

Språket är precist och skimrande, där Daniel Gustafsson har fullständig kontroll på alla möjligheter till töjningar. Tänk att man kan skriva så här väldigt och samtidigt så mättat!

”Fine de Claire” är en av årets bästa romaner, kanske till och med årtiondets. Det är en roman jag aldrig kommer att sluta tänka på.

Annika WallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons