GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En överhettad familj blir hemsökt i ”Giftig rök”

Den som vill skriva en skräckroman har mycket att hämta från det övernaturliga. Men en skicklig författare gör klokt i att skapa osäkerhet hos läsaren. Tiffany D. Jackson plockar många poäng genom att hålla gränsen mellan fantasi och verklighet öppen.
Litteratur • Publicerad 19 november 2022
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ungdomsroman

Giftig rök

Författare: Tiffany D. Jackson

Översättning: Anna Thuresson

Förlag: B.Wahlströms

”Giftig rök” är Tiffany D. Jacksons första ungdomsroman som översatts till svenska.
”Giftig rök” är Tiffany D. Jacksons första ungdomsroman som översatts till svenska.Foto: Kolin Mendez

Så bra att en av Tiffany D. Jacksons fem romaner översatts till svenska. Utifrån förhållanden i hemlandet USA skriver hon initierat om sociala problem, dock med fokus på de psykologiska svårigheter som individer tvingas att hantera. Berättelserna har allvarliga bottnar och de är skrivna med en imponerande stilistisk komplexitet. Men förklaringen till att de nått en stor publik är att de är spännande och medryckande, ofta med en underhållande dialog.

I ”Giftig rök” skildrar hon en kraftigt överhettad familj. Deras plan är att lämna Kalifornien för en nystart i en liten ort i Mellanvästern. Som stipendiat har modern erbjudits gratis boende. Dessutom behöver barnen Marigold och Sammy miljöombyte. Mammans nya man och dennes dotter Piper är också med. Det råder starka spänningar i det nybildade hushållet, mellan de unga närmast hat.

Inte blir det bättre av att det antagligen spökar i deras nya bostad. Det är nämligen svårt att hitta en naturlig förklaring till det som händer: att föremål flyttar på sig, att obekanta varelser verkar röra sig i rummen, att farorna och skräcken stadigt ökar.

Kan det vara så att lillasyster Piper är besatt av en demon? Hennes beteende indikerar att hon står under ockult inflytande. Den låtsaskompis hon refererar till legitimerar vidsträckta spekulationer kring det övernaturliga.

”Förhärskande ekonomiska och rasmässiga motsättningar i ett samhälle kan vara nog så skrämmande i all sin hänsynslösa brutalitet. I bokens avslutande del visar Tiffany D. Jackson prov på mästerligt handlag.”

En av romanens största förtjänster är dock att den väntar med att lansera en egen tolkning av skeendet. Författaren planterar skickligt ut flertydiga ledtrådar, dels för att skapa episk turbulens bland huvudpersonerna, dels för att stimulera läsarens fantasi och kritiska tänkande.

Den som vill skapa en skräckhistoria kan dra stor nytta av stoff från det paranormala fältet. Förhärskande ekonomiska och rasmässiga motsättningar i ett samhälle kan dock vara nog så skrämmande i all sin hänsynslösa brutalitet. I bokens avslutande del visar Tiffany D. Jackson prov på mästerligt handlag.

Ett viktigt verktyg för att förvirra både läsaren och karaktärerna är det sätt varpå hon hanterar Marigolds sjukdomshistoria. Flickan är helt visst bokens berättare men eftersom hon haft drogrelaterade psykiska problem är det länge svårt att betrakta henne som ett trovärdigt vittne.

Fakta

Tiffany D. Jackson

Född: 1982 i Brooklyn, NY

Bakgrund: Jackson lär ha beslutat sig för att bli författare redan när hon var fyra år gammal. Har studerat film vid Howard University, samt mediavetenskap vid New School University.

Böcker: ”White smoke” är hennes sjätte bok. Den kom hösten 2021 och är den första som översatts till svenska. Debuterade med ”Allegedly” 2017, om en tonåring som anklagades för att ha mördat en bäbis som nioåring.

Peter GrönborgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.